mszp.hu | Belföld | Gripen-baleset Gripen Hende Csaba
2015. június 16. 10:18

Hende Csaba a Honvédelmi bizottságot is tájékoztassa Gripen-ügyben!

A mai napon az MSZP írásban is kezdeményezte, hogy az Országgyűlés Honvédelmi bizottsága szerdai ülésén tűzze napirendre a magyar Gripeneket ért sorozatos balesetek és meghibásodásának ügyét.

Mint emlékezetes, március végen az egyik Gripen kényszerleszállást hajtott végre Kassán, majd május közepén a Magyar Honvédség egyik Gripen vadászgépe balesetet szenvedett egy csehországi katonai repülőtéren. Múlt héten e tragikus sorozat folytatódott Kecskeméten, amikor az egyik vadászgépet futómű nélkül volt kénytelen földre tenni a pilótája.

A két vadászrepülőgép elveszítése a magyar légierő számára óriási csapás, ami alapvetően érinti a Magyar Honvédség működését és Magyarország biztonságát. A pilóták biztonsága szempontjából is követelmény, hogy a Honvédség garantálja a repülők kifogástalan műszaki állapotát. Ezért elvárjuk, hogy Hende Csaba honvédelmi miniszter ne csak Orbán Viktor miniszterelnököt, hanem az Országgyűlés illetékes bizottságát is részletekbe menően tájékoztassa a magyar légierő helyzetéről. A bizottság kormánypárti tagjaitól pedig elvárjuk, hogy ezúttal vegyék komolyan képviselői kötelességüket, és szokásuktól eltérően ne szavazzák le gondolkodás nélkül a napirendre vételi javaslatunkat.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes,
a Honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke

Demeter Márta,
országgyűlési képviselő