Belföld
2013. március 02. 08:14

Hende Csaba mostohagyermeke

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) feladatszabó értekezletén a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a tavalyi év rendkívül nehéz, de sikeres esztendő volt, hiszen az ÖHP a szűkös anyagi lehetőségek szorításában is elvégezte a rábízott feladatokat.


Felhívjuk Vargha Tamás figyelmét, hogy a feladatok elvégzése és a honvédség működőképességének megtartása kizárólag az elhivatott katonáink érdeme, akik az anyagi nehézségek ellenére ma is mindent elkövetnek, hogy a korábbi szinten teljesítsék feladataikat.

Katonáink nehéz, sőt egyre nehezebb körülmények között dolgoznak. Olyan körülmények között, amit Hende Csaba jósolt nekik a 2012-es feladatszabó értekezleten, amikor azt mondta: a honvédség fő feladata a takarékosság. Az önbeteljesítő jóslatként bevált mondat azonban jóval több, mint takarékosság.

A számok nem hazudnak: a honvédséget érintő folyamatos és felelőtlen forráskivonás jelzi, hogy a honvédség továbbra is a Fidesz-kormány mostohagyermeke. Hiába a szép szavak, a szomorú tény az, hogy a három év alatt a kétharmad a honvédség költségvetésének egyharmadát elvonta!

Ilyen körülmények között kénytelenek dolgozni azok az emberek, akik hazánk és állampolgáraink védelmére esküdtek fel, akár életük árán is. Miközben a haderő színvonalának fenntartása egyre nagyobb súllyal nehezedik vállukra, az óriási forráskivonás ellenére is megbízhatóan helytállnak.

A Magyar Szocialista Párt köszöni ezt a helytállást, és elkötelezett abban, hogy a 2014-es kormányváltást követően érdemben könnyítsen a honvédségi állományra nehezedő terheken. Magyarország és a magyar állampolgárok védelme érdekében a modern szakmai követelmények figyelembevételével, a kor kihívásainak megfelelő haderőt biztosítunk.

Demeter Márta,
az MSZP elnökségi tagja