2011. március 11. 10:21

Hende Csabát ismét félrevezették

A Magyar Hírlap mai cikkéből világosan kiderül, hogy Hende Csabát ismét félrevezették.

Hende Csaba több alkalommal arról beszélt, hogy a HM EI Zrt. több mint 90 millió forintért fürdőszoba szalont üzemeltetett Koszovóban, és ezt leállíttatta.

A valóság az, ami a Magyar Hírlap cikkéből kiderül! A HM EI Zrt. a magyar kontingenst látta el Koszovóban 2008-ig, ez a feladat megszűnt a katonák hazajövetelét követően. A magyar gazdaság érdeke volt, hogy a balkáni országokkal bővüljenek a gazdasági kapcsolatok, ezért merült fel, hogy a HM EI Zrt. meglévő helyismerete alapján az ottani kormányzattal közös vállalkozásra törekedjen. Az előzetes tárgyalásokon a helyi hatóságok kezdeményezték, hogy a magyar fél építsen fel egy sportcsarnokot, a helyi hatóságok ingyen telket biztosítanak hozzá, és kormánygaranciát adnak a befektetés megtérülésére. Az ügyben külön Magyarországra látogatott tárgyalni Pristina főpolgármestere.

A HM EI Zrt. megterveztette a sportcsarnokot, illetve tárgyalt az Eximbankkal az esetleges finanszírozásról (a bank elfogadta volna a koszovói kormánygaranciát fedezetként). A HM EI Zrt. által kidolgozott projekt értéke 5-6 millió euró lett volna. Mivel az elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a projekt nem bizonyult üzletileg megfelelőnek, ezért 2009 végén a HM EI Zrt. előző igazgatósága leállította azt. Tehát nem felel meg a valóságnak Hende Csaba kijelentése a fürdőszobaszalonról, és arról sem, hogy leállítatta a projektet.

Az előkészítés során felmerült összes költség 67 millió forint volt. A szükséges kinti képviselet költségeinek csökkentésére szervezte meg a menedzsment, hogy a képviselő magyar uszodatechnika értékesítésére kössön üzleteket, remélve, hogy ennek árrése finanszírozhatja a képviselet költségeit. Az elképzelés csak részben valósult meg, mert csak néhány millió forint árbevételt hozott, de ezzel is csökkent az előkészítés költsége.