2011. március 24. 10:57

Herczog: Atomenergia kérdésében a szakmára kell hallgatnunk

Európában továbbra is a pánik megelőzése és az atomenergia biztonságos felhasználásának biztosítása a legfőbb feladat - érvelt Herczog Edit az EP szerda esti vitájában.

A politikus szerint sosem volt még ilyen fontos, hogy a politikai döntéshozók meghallgassák a szakmát.

 Az Európa előtt álló legfontosabb feladat a lakosság teljes körű tájékoztatása és biztonságérzetének növelése. Az Európai intézményrendszernek azonnal meg kell kezdenie az Európai Unió területén lévő atomerőművekre érvényes új biztonsági kritériumok kidolgozását az energiatermeléstől a kiégett fűtőelemek kezeléséig. Herczog Edit szerint ebben az összes tagállamnak részt kell vennie, és a munka oroszlánrészét még a magyar elnökség ideje alatt el kell végezni. A képviselő üdvözölte, hogy bár atomkérdésben nem egységes Európa, a vita alapján úgy tűnik, a biztonság igénye összehozza a különféle véleményen lévő tagállamokat és politikai csoportokat.

 Herczog szerint a japán események legfontosabb tanulsága, hogy széleskörű szakmai egyeztetést kell folytatni a nukleáris tudományos közösséggel, ideértve a dolgozókat is. A Tanács korábbi szándékaival ellentétben így az iparági egyeztetésekbe be kell vonni a szakszervezeteket is. A híradásokból is világosan látszik ugyanis, hogy nem a tulajdonosok küzdenek életük kockáztatásával a nukleáris blokkok hűtésén, hanem a dolgozó szakemberek.