Népszava
2012. augusztus 10. 10:42

Herczog Edit szerint Európa épp a gázra lép

Miközben az unió magját alkotó országok tovább mélyítik a gazdasági és politikai együttműködést, az Orbán-kormány különutas politikája szinte bebetonozza Magyarország régiós versenyhátrányát - véli Herczog Edit.

A szocialista EP-képviselő, a következő hétéves uniós költségvetés versenyképességi fejezeteiért felelős parlamenti jelentéstevő nemrég az Európai Bizottsághoz fordult az eurócsatlakozás felgyorsítása érdekében.

- Nemrég a Bizottsághoz fordult, azt tudakolva, hogy felelősségre vonhatóak-e a kormányok, ha lassítják az uniós csatlakozási szerződésben vállalt euróövezeti csatlakozást? Miért fontos, hogy mi is euróval fizethessünk?

- A legutóbbi, sok szempontból történelmi csúcstalálkozó üzenete egyértelmű: Európa magasabb fokozatra kapcsol, lehet bennünket követni, de le is lehet maradni. Az eurózóna országainak minden eddiginél mélyebb gazdaságpolitikai integrációjának, egyben a sokat emlegetett európai szolidaritás kiteljesítésének vagyunk éppen a szemtanúi - egyelőre csak kívülről. Ám attól, hogy nem euróban fizetünk, gazdaságunk ki van szolgáltatva az euró-árfolyam mozgásának, anélkül, hogy beleszólhatnánk a folyamatokba. Ezt a néhány százezer devizában eladósodott családnak nem kell elmagyarázni. Miért ne részesüljünk végre az eurózóna előnyeiből, ne csak a hátrányaiból? Másként fogalmazva: nem jobb az élbollyal tartani, még ha a dobogó alsó fokán állva is, mint a sereghajtók között az elsőnek lenni?

- A kormány egyes képviselői mégis úgy fogalmaznak, hogy Európa ki akar bennünket hagyni az együttműködésből. Orbán Viktor pedig azt hangsúlyozza, hogy az uniós lépések tulajdonképpen összhangban vannak a magyar gazdaságpolitikával.

- Szerintem Európának semleges a magyar együttműködési szándék. Az már sokkal fontosabb, hogy a lengyelek nemcsak bejelentették euróövezeti csatlakozási szándékukat, de szemmel láthatóan mindent meg is tesznek, hogy az egyelőre periférián lévő országcsoport eminensei legyenek. Lengyelország nem barkácsol magának saját gazdaságpolitikát, hanem szóról-szóra felmondja az uniós leckét. A magyar kormány lépésein - , amelyeket én sokkal inkább tudatosnak, mint kapkodónak vagy hozzá nem értőnek nevezném - egyelőre nem látszik, hogy az uniós tagság előnyeit a tízmillió magyar érdekében szeretné kiaknázni. A kormány sokkal inkább a néhány ezer, de legfeljebb néhány tízezer tagú nemzeti burzsoáziát igyekszik megerősíteni. Más kérdés, hogy egyetlen tanulmány sem bizonyítja, hogy a magyar nagytőkés által gyártott termék előnyösebb a hazai fogyasztónak, mint a nemzetközi versenyből származó, vagy hogy a nemzeti burzsoázia alkalmazásában jobb állni, mint egy fejlett vállalati kultúrájú nemzetközi vállalatéban.

- Folyik a háttérmunka az EU következő hétéves költségvetéséről. Magyarország mire számíthat?

- A költségvetésről szóló vitában az Európai Parlamentnek kizárólag együttdöntési joga van, a végső döntést a kormányfőkből álló Európai Tanács hozza meg. Vagyis Magyarország olyan eredményre számíthat, amilyet kitárgyal magának. Ezért szerencsésebb volna, ha a miniszterelnök az Országgyűléstől kapna mandátumot a mielőbb kialakítandó nemzeti álláspont képviseletére a nemzetközi fórumokon. Mindenesetre nem tartom szerencsésnek, ha az ország kizárólag a könnyebb feladatot jelentő agrár- vagy kohéziós forrásokért indul. Több mint 130 milliárd eurót szán Európa 2014 és 2020 között a kutatásra, innovációra, infrastruktúrafejlesztésre és a kisvállalkozók támogatására, ezért ezeknek a forrásoknak a fogadására is fel kell készülnünk.

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=575783