2012. június 06. 15:17

Hét évre üt vissza Orbán politikája

A Fidesz az elmúlt két évben a saját haveri cégeit leszámítva egyetlen komolyabb fejlesztésbe, beruházásba sem kezdett, amit pedig tervez, azt az emberekkel fizettetné meg.

Ha nem lesz azonnali és radikális gazdasági-politikai fordulat, még a mostaninál is szűkebb hét esztendő vár Magyarországra Orbán Viktor miatt.

Az elődei által Magyarországra hozott nagyberuházások átadóünnepségein mosolyogni már nagyon tud Orbán Viktor, azonban a Mercedes, vagy az Audi gyárhoz fogható munkahelyteremtő fejlesztésbe kormányzása óta még csak véletlenül sem kezdett.

Nem teljesít jobban a kormány által szétvert uniós fejlesztési ”ipar” sem: amíg 2010-ig közel kétezer milliárd forint került a magyar gazdaságba, addig az Új Széchenyi Tervnek továbbra is nagyobb a füstje mint a lángja, a beruházási forrásokra és támogatott munkahelyekre váró vállalkozások belefulladnak a hiteltelen kormányzásba, valamint a kormányzati hiteltelenségbe.

Orbán kiszámíthatatlan gazdaságpolitikája és az elmúlt két évben keletkezett demokráciadeficit miatt ugyanis a külföldi befektetők is rendkívüli kockázatot látnak hazánkban és szabályosan menekülnek Magyarországról. Mutatja ezt, hogy már Szlovákiával közösen tervezett gázvezeték építésére sem találni épkézláb befektetőt, a beruházás hazai költségét így várhatóan a magyar fogyasztók gázszámlájára terheli Orbán.

Az MSZP szerint azonnali és radikális fordulat nélkül az ország nemhogy a parlamenti ciklusból hátralévő két évben, de a 2014-2020-as uniós költségvetési periódusban sem lesz képes kilábalni az Orbán Viktor által generált válságból.


Józsa István,
frakcióvezető-helyettes