mszp.hu | Belföld | Ukrajna közmédia közlemény tüntetés
2014. február 21. 17:31

Hét kérdés az ukrán kormány mellé álló magyar közmédia vezetőihez és a kormányszóvivőhöz

A Kossuth rádió ma reggeli adásában terroristának nevezték az ukrán kormány ellen küzdő embereket. A magyar közmédia egyértelműen az ukrán kormány álláspontját osztja és sugározza a véres összecsapásokkal járó ukrán válság kapcsán. Ezek miatt 7 kérdést intézünk a magyar közmédia vezetőihez és a kormányszóvivőhöz:

1. Miért az ukrán hatalom médiáját használja forrásul a magyar kormány befolyása alatt álló magyar közmédia?
 
2. A kormány befolyása alatt álló magyar közmédia hangvétele és üzenete mennyiben tükrözi a kormány álláspontját az ukrán helyzetről?
 
3. Kaptak-e a közrádió szerkesztői utasítást a magyar kormányzattól, a kormányszóvivőtől vagy bármely állami vezetőtől szóban, írásban vagy bármilyen formában arra vonatkozóan, hogy az ukrán helyzetről a kijevi kormány álláspontját sugározzák?
 
4. Milyen összefüggés van a kormány szokatlan oroszbarát politikája, az Orbán Viktor által kötött titkos paksi paktum és a között a tény között, hogy a kormány befolyása alatt álló magyar közmédia az Európa és a világ által elítélt ukrán kormány álláspontját sugározza?
 
5. Milyen szerepe volt ennek a hírnek az előállításában a kormányszóvivő, Giró-Szász András volt cégének, amely több mint 40 milliós szerződés keretében szerkeszti a közmédia hanganyagait?
 
6. Mi a közmédia felügyeletét ellátó hatóság hivatalos álláspontja az ukrán helyzetről szóló tudósítás szakmai megítéléséről?
 
7. Még ma, vagy csak holnap távolítják el a minden szakmai és demokratikus norma szerint vállalhatatlan hibát vétett felelőst a közrádióból?
 
Szanyi Tibor,
országgyűlési képviselő