mszp.hu | Tusványos Orbán-rezsim
2014. augusztus 24. 09:52

Hétszáz órával Orbán tusványosi beszéde után

Hétszáz órával ezelőtt hangzott el Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, amely rezzenéstelen őszinteséggel vázolta a centrális erőtér beteljesülését: egy fideszes zárványországot a Magyar Köztársaság még ki nem hűlt helyén. Ujhelyi István nyíltlevél-sorozatának újabb darabja. 

Elrajtolt az önkormányzati kampány, ezzel hamarosan ismét nem csak szavakban, de tettekben is megmutatkozhat majd a változtatni akarás. Éppen ezért fontos tisztában lenni a valósággal. „A tétlenség a bűnök igazi forrása” – figyelmeztet egy latin bölcsesség. Valóban, a tett nélküli belenyugvás mindazt legitimálja és erősíti, ami ellen szólni, tenni, harcolni kell. Ilyen a putyinokratikus orbáni rezsim is. 

Hétszáz órával ezelőtt hangzott el Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde, amely rezzenéstelen őszinteséggel vázolta a centrális erőtér beteljesülését: egy fideszes zárványországot a Magyar Köztársaság még ki nem hűlt helyén. A magyar miniszterelnök szavait az értő Nyugat megfelelő figyelemmel és tisztánlátással fogadta. A Washington Post szerkesztőségi állásfoglalása szerint az orbáni modell azért nem hagyható szó nélkül, mert „nem sokban különbözik attól a tekintélyelvű nacionalizmustól, amelyet gonosztevők és sarlatánok alkalmaztak a XX. századon át - köztük a nácikat támogató II. világháborús magyar rezsim”. Az amerikai lap szerint Orbán kizárta magát a demokratikus Nyugatból és eszerint kell bánni vele, valamint kormányával. 

A Wall Street Journal szerint a magyar kormányfő őszintesége komoly figyelmeztetés a szabad társadalmak számára, a belga La Libre Belgique szerint Orbán „minden eddiginél messzebbre ment”, a jobboldali román sajtó szerint a Fidesz vezetője olyen tekintélyelvű etnokrácia felé fordul, amely már „fojtogatja a demokráciát”. A Newsweek egyenesen „Magyarország Mussolinijének” nevezte Orbánt, akinek politikai víziója ellen mindennap meghatározó demokráciák meghatározó vezetői szólalnak fel; legutóbb a svéd európaügyi miniszter, illetve a német külügyi államtitkár. És eközben a magyar közvélemény többsége csendes, tétlen és beletörődő. A fideszes gőzhenger pedig csak robog tovább, maga alá gyűrve erkölcsöt és minden demokratikus értéket, a figyelmeztetések mögött pökhendien mindössze hivatásos rettegőket látva és láttatva. 

Orbán Viktor többek között azt mondta a tusványosi beszédében, hogy mostmár „bármi megtörténhet!” És, higgyék el, ezt tényleg fenyegetésnek szánta. A következő időszakban immár valóban bármi megtörténhet Magyarországon. Mert hagytuk, hogy megtörténhessen. Abban bízom, hogy ez a „bármi” inkább egy mielőbbi, csendes és békés rezsimváltás lesz. Ami október 12-én meg is kezdődhet a helyi önkormányzatokban. Rajtunk múlik, mutassuk meg!

Addig is minden héten meg fogom kongatni a harangokat. Mert demokrataként ez a dolgom. 

Ujhelyi István,
az MSZP alelnöke, az Európai Parlament szocialista képviselője

2014.08.24.