Hiába a kamerák, sok a szemét

A Trianon-kereszt felújítása, a polgármester fizetésemelése, a szelektív hulladékgyűjtőknél felszerelt kamerák és a Moson Trafik is szóba került napirend előtt a képviselő-testület legutóbbi ülésén.

„Jogos-e a polgármesteri illetménynövelés?" – tette fel a kérdést napirend előtt Kovács Tamás (MSZP), utalva Lázár János kijelentésére, miszerint több megyei település vezetőjének is jogtalanul emelték fel 30 százalékkal a fizetését. A képviselő azt tudakolta, sértett-e valamilyen jogszabályt az erről szóló testületi döntés. A szelektív hulladékgyűjtő szigetekhez elhelyezett kamerák eredményességét is vitatta napirend előtt Kovács Tamás. Egy fotót mutatott a Hajós utcában lévő gyűjtőhelyről, aminek a környékére a kamerák ellenére sok szemetet raktak le. A képviselő szerint a Moson nevét viselő trafik elnevezés sem szerencsés, hogy a városrész nevét összemossák a dohányzással.

A polgármesteri illetményemeléssel kapcsolatos kifogásra Fehérné Bodó Mariann jegyző hosszasan sorolta azokat a jogszabályokat, melyek különböző értelmezése miatt vetődött fel ez a probléma. Árvay István kifejtette: a polgármesteri tisztséget munkának tekinti, amiért fizetés jár. Emlékeztetett arra is, hogy éppen a költségek csökkentése miatt állt fel egy alpolgármesterrel és gazdasági tanácsadók nélkül a városvezetés. Hangsúlyozta: eddig törvényességi észrevételt nem, csupán egy tájékoztatót kaptak az emeléssel kapcsolatban. Amennyiben törvényességi észrevétel érkezik, lemond az emelésről. Úgy fogalmazott: egy jogszabály-értelmezés miatt nem akar bíróságra menni.

Arra a kérdésre, hogy mennyit érnek a gyűjtőszigetekhez kihelyezett kamerák, a polgármester úgy felelt: mennyit ér az az ember, aki a szigetek mellé rakja a szemetet. Elmondta: a kamerák képeit nem figyelik folyamatosan. A felvételeket akkor nézik meg, amikor bejelentés érkezik vagy illegális hulladéklerakást tapasztalnak. Árvay István hozzátette: a Hajós utcai gyűjtőszigetnél problémát jelent, hogy a környékén sok illegális munkásszálló működik, ahol nem fizetnek szemétdíjat, így a szemetüket sem szállítják el. Ezért rakják le illegálisan. „Velük szemben a szankciókat miként lehet érvényesíteni, az kérdéses" – tette hozzá.

A Moson Trafik elnevezéssel kapcsolatban a polgármester elmondta: még az előző ciklusban fordult engedélykérelemmel a tulajdonos az önkormányzathoz a név használatáért. Ezt akkor meg is kapta.