eszon.hu | Belföld | Pintér Sándor közbiztonság Miskolc
2014. március 14. 09:43

Hiába állítja Pintér, nincs rend Miskolcon

Hiteltelen a kormányzati sikerpropaganda, ha a tények mást mutatnak. A kormányváltók a rendőrség megerősítésére készülnek.

Hiába ígérte a Fidesz 2010-ben, hogy két hét alatt rend lesz az országban, nem lett. Hiába mondta azt Pintér Sándor belügyminiszter 2012 őszén, hogy Lyukó ismét Miskolc ékszerdoboza lett, nem lett. Mi több, Miskolcon 2011-ről 2012-re 40 százalékkal nőtt az ismertté vált bűnesetek száma. A kormányváltók április 6-a után éppen ezért elkezdik a rendőrség megerősítését, a rendvédelmi szervek működését megbénító félelem és kiszolgáltatottság légkörének felszámolását.

Minderről dr. Varga László és dr. Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselői beszéltek csütörtökön Miskolcon, a Lyukó-völgyben tartott tájékoztatójukon, stílszerűen a korábbi szocialista városvezetés által felállított, ám a Fidesz által megszüntetett egykori közbiztonsági pont előtt.

Dr. Varga László – aki a kormányváltók (MSZP, Együtt, DK, PM, MLP) országgyűlési képviselőjelöltje a miskolci 2-es számú választókerületben – emlékeztetett: a miskolci statisztikák szerint 2012-ben nemcsak, hogy 40 százalékkal nőtt az ismertté vált bűnesetek száma az azt megelőző évhez képest, de több más mutató is jelentősen romlott. Ami borzasztó például, hogy a gyermekkorú elkövetők száma 81 százalékkal nőtt. De nőtt a vagyon elleni bűncselekmények és a testi sértések száma is. Előbbi 27 százalékkal, utóbbi 23-mal.

Hangsúlyozta: hazug tehát az a sikerpropaganda, amellyel a kormányzat kampányol. Magyarországon nem lett rend, bármit is állít Pintér Sándor belügyminiszter. Ezt pontosan érzik és tudják a Miskolcon és a város környékén élő emberek. De nemcsak ezt, mást is. Pontosan tudják azt is, hogy Magyarország nem teljesít jobban: a négyéves fideszes kormányzás elsősorban az ebben a régióban élő embereket sújtotta, a Lyukó-völgyben élők szinte kivétel nélkül rosszabbul élnek, mint négy éve.

Dr. Harangozó Tamás szerint az államnak mindenkinek egyformán garantálnia kell a biztonságot, lakhelytől és anyagi helyzettől függetlenül. Ehhez felkészült, kiszámítható jogi környezetben, félelem nélkül, megfelelő fizetés mellett dolgozó rendőri állományra van szükség. Ismertette a kormányváltó erők közbiztonsági és honvédelmi 12 pontját, azt a programot, amelyet az országgyűlési választásokat követően, a kormányváltás után indítanak el.

Ezt ígérik a kormányváltók közbiztonsági és honvédelmi ügyekben:

1. A TEK és egyéb elitalakulatok támogatása helyett megháromszorozzák a polgárok közvetlen közelében szolgálatot teljesítő állományt, a létszám és az anyagi erőforrások átcsoportosításával.

2. Zéró toleranciát hirdetnek a gyermekek, a nők és az idősek ellen elkövetett bűncselekményekkel szemben. A rendőrség kiemelt feladatává teszik a családon belüli erőszakkal szembeni fellépést.
Megerősítik az áldozatvédelem rendszerét.

3. Fokozzák a bűnmegelőzés hatékonyságát, kiemelten támogatják a polgárőröket. Eltörlik a polgárőrautók cégautóadó-fizetési kötelezettségét.

4. Megszüntetik a rendvédelmi szervek működését megbénító félelem és kiszolgáltatottság légkörét.

5. Visszaadják, és megvédik a szerzett jogokat: új típusú, igazságos szolgálati nyugdíjrendszert vezetnek be. Emellett egy új, pályán maradást ösztönző előmeneteli- és illetményrendszert is kidolgoznak, s megkezdik az ágazat bérrendezését. A szolgálati nyugdíjasoknak erkölcsi kárpótlást biztosítanak, visszaállítják a 2012 előtti szolgálati nyugdíjasok státuszát és védettségét, megszüntetik a 16%-os levonást. Megszüntetik a Magyar Rendvédelmi Kart, és támogatják az önkéntességen alapuló szakszervezetek szerveződését és működését. Új ombudsman fog felelni a rendvédelmi dolgozókat és katonákat ért sérelmek független kivizsgálásáért.

6. Azonnali, érezhető nettó béremelést adnak. Az új adórendszer bevezetésével a végrehajtó állománynak nettó fizetésemelést biztosítanak.

7. Helyreállítják a tűzoltók és polgári védelmi dolgozók szakmai megbecsülését és önállóságát. Anyagi és jogszabályi eszközökkel erősítik az önkéntes tűzoltók munkáját.

8. Bérfelzárkóztatást indítanak a büntetés-végrehajtás területén.

9. A pénzügyőrök számára biztosítják a hivatásos szolgálattal együtt járó jogokat, és kiszámítható illetményrendszert vezetnek be.

10. Felülvizsgálják a személy- és vagyonőrök munkáját szabályozó teljes jogi környezetet. Elhalasztják a vagyonőri vizsgák határidejét. Olyan új törvényt vezetnek be, amely megakadályozza a munkavállalók kizsigerelését.

11. Átfogó vizsgálatot hajtanak végre a mára már követhetetlen és ellenőrizhetetlen titkosszolgálati eszközöket alkalmazó szervezeteknél. Biztosítják a titkosszolgálatok politikamentes működését és civil kontrollját.

12. A katonai szerepvállalást és a konfliktus-megelőzést a NATO kötelékén belül, illetve az EU védelmi politikájának keretében kívánják megvalósítani. Fokozatosan cserélik le korszerűbbre a Magyar Honvédség elavult technikáját.