felegyhaza.hu | Kiskunfélegyháza
2017. június 30. 14:01

Hiába várnak segítséget az önkormányzattól a társasházban élők

Hiába várnak segítséget az önkormányzattól a társasházban élők
Ma reggel sajtótájékoztatót tartott Horváth Tamás városi képviselő a kiskunfélegyházi társasházaknál kialakult rendkívüli helyzet ügyében.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, több száz társasházban élő félegyházi család maradt meleg víz nélkül. Az alábbiakban teljes terjedelmében leközöljük a sajtótájékoztatón elhangzottakat:

“Vannak dolgok, amikre közvetlen befolyásunk nincs, de ha az problémát jelent, sokaknak leküzdhetetlen akadállyá válik, meg kell tennünk mindent, hogy befolyásunk, felhatalmazásunk alapján közbelépjünk és jobbítsunk rajtuk.

Ilyen ügy ma Kiskunfélegyházán a társasházak tucatjait, családok ezreit érintő szabályozás, mely a külső égésterű gázkazánok, vízmelegítők cseréjét írja elő.
A jogszabály nem új, a probléma sem. A szabályozás tartalmi elemével, azzal, hogy tegyük biztonságosabbá lakásunk, otthonunk egyet kell értenünk.

A probléma a jogszabályban foglaltak végrehajtásával van. Az MSZP félegyházi szervezetéhez számos megkeresés érkezett ezzel kapcsolatban, melyek orvoslására keressük a megoldást.

Probléma felvetések:

  • előzetes egyeztetés nélkül kapcsolják ki a szolgáltatást
  • a kikapcsolás megelőzően semmilyen felhívás vagy figyelmeztetés nem érkezik
  • a drasztikus intézkedést még egy jókora büntetés is követi, melynek esetleges kirovásáról sem tájékoztatták előzetesen az érintetteket
  • az új áramüzemű eszközök beüzemelése sok helyen nem megvalósítható, mert a szolgáltató nem állrendelkezésre vagy csak hosszú határidővel vállalja a munkát
  • a készülékcserék megvalósítására semmilyen határidőt nem szabtak meg a lakók számára, ezzel szemben a retorzió azonnal érkezik

Meglátásunk szerint a problémák a közműcégek, a gáz és áramszolgáltatók hiányos kommunikációjából, a katasztrófavédelem koordinálási hibáiból ered, valamint abból, hogy az államosított közmű szolgáltatók nincsenek felkészülve az ilyen volumenű feladat lebonyolítására.

Az emberek segítséget várnak, segítséget például az önkormányzattól, de hiába. A város lerázza magáról a problémát, mintha nem az itt élők családok százai látnák kárát ennek. Tetézi felelősségét, az, hogy az önkormányzati tulajdonában lévő lakásokban sem gondoskodott a veszélyes eszközök cseréjéről.

Azt gondolom, hogy nem hagyhatjuk szó nélkül dolgot. Az itt élők valódi problémáira valódi megoldásokat keresünk. A sajtón keresztül is felszólítjuk a helyi döntéshozókat, szolgáltatókat, hogy a folyamatban lévő beruházásokról naprakészen tájékoztassák a lakosságot, egyértelmű információkkal lássák el az embereket. Ezen túl a meglátásunk szerint törvénytelenül kirótt kikapcsolási díjakat fizessék vissza a károsultaknak.