Hiánypótló reagálás Pankucsi Zoltán sajtótájékoztatójára

Az Orbán-kormány mai jóhírmondója az elmúlt évek legfontosabb munkaerő-piaci eredményéről elfelejtett beszámolni, ezért megtesszük helyette: hazánkban ma kevesebben dolgoznak, mint 2010 előtt.

A leépítések kormánya négy éve egymillió új munkahelyet, 4-6%-os gazdasági növekedést és radikális adócsökkentést ígért. Ehhez képest növekedés nincs, az igazságtalan, egykulcsos adórendszerrel az emberek 80%-a rosszabbul járt, a foglalkoztatási statisztikák pedig csak papíron javultak. Ma már az is foglalkoztatottnak számít, aki a múlt hónapban csak egy órát dolgozott, a munkakeresők 55%-a semmilyen ellátást nem kap, több százezren a munkanélküliek nyilvántartásában sem szerepelnek, 500 ezren pedig külföldön dolgoznak.

Az egykulcsos adóval csak a gazdagok jártak jobban: évi 500 milliárd forint adókedvezményt kaptak, miközben az átlagcsaládok vállára 3000 milliárd forint megszorítást raktak. A rendszerváltás óta először ismét nőtt a szegények és a gazdagok közötti jövedelmi különbség, és megjelent a dolgozói szegénység is: egyre több főállású munkavállaló nem tud megélni a havi fizetéséből.

Az egykulcsos adórendszer helyett igazságosabb, többkulcsos adórendszert fogunk bevezetni, hogy a gazdagok több, a kisebb keresetűek pedig kevesebb adót fizessenek. Valódi munkahelyeket is teremtünk és visszaszorítjuk dolgozói szegénységet, hogy aki tisztességesen dolgozik, meg is tudjon élni a fizetéséből.

Budai Bernadett
szóvivő