2012. augusztus 15. 11:12

Hiányzik a lényeg

A kormány elfogadta a járások kialakításáról szóló rendeletét, amelyből – a járási törvényhez hasonlóan – éppen a lényeg hiányzik: miért lesz jobb a járási rendszer?

Kijelölik a járási székhelyeket, rendelkeznek a feladatokról, de a vidéki emberek még mindig nem tudják, hogy amit eddig elintézhettek a jegyzőnél, azért most el kell-e utazniuk a járási székhelyre? Csak azt tudják, hogy az ügyintézés – az utazási költségek miatt – még többe fog kerülni nekik.

Nincs semmi garancia arra, hogy a budapesti kerületi önkormányzatoknál eddig jól működő okmányirodák az új, államosított rendszerben bármilyen többletet nyújtanának a fővárosiak számára.

Nincsenek garanciák az önkormányzatok számára sem, hogy a járási hivataloknak kötelezően ingyenes használatba átadandó vagyontárgyak mennyiségét hogyan határozzák meg, nincsenek jogi eszközök az önkormányzatok kezében, hogy meg tudják akadályozni az állam önkényes intézkedéseit.

Sok szakmai kérdés nyitott továbbra is, amely azt bizonyítja, hogy a járási hivatalok felállítása sokkal inkább hatalmi érdeket szolgál, mintsem az állampolgárok jobb színvonalú kiszolgálását. Ami biztos, a hivatalvezetők fizetése évente másfél milliárd forintba kerül majd.

Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy a "Jó állam" kialakításakor ne a saját jólétét, hanem az emberek érdekét tartsa szem előtt!

Lamperth Mónika,
az MSZP Közjogi kabinetvezetője