Észak Online
2012. március 29. 14:52

Hibás a rokkantakról szóló törvény!

Sokan vannak ugyanis, akik bár rokkantak, mégsem kaphatnak ellátást: a régi határozat érvényét vesztette, új meg még nincs.

„Vagy eszünk, vagy gyógyszert veszünk" – mondta elkeseredve Németh Attila egykori rokkantnyugdíjas csütörtökön délelőtt Miskolcon, a megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatósága előtt. A szikszói férfi, aki 82 éves édesanyjával él közös háztartásban, február óta egy fillért sem kapott a nyugdíjfolyósítótól: rokkantnyugdíja, illetve rokkantsági ellátása január végén megszűnt, felülvizsgálaton viszont csak március 24-én tudott részt venni. Ennek eredményéről nem kapott határozatot. A fideszes parlamenti többség által tavaly decemberben elfogadott törvény szerint amíg az meg nem születik, semmilyen ellátást nem kaphat. Pedig háromszor volt szívinfarktusa, nyolcszor katéterezték, cukorbeteg, szintén beteg édesanyjával havi 50 ezer forintot költenek gyógyszerre. Most édesanyja nyugdíjából élnek, ami 80 ezer forint.

Németh Attila mindezt azon a sajtótájékoztatón mondta el, melyet Gúr Nándor és dr. Varga László országgyűlési képviselők tartottak a hivatal épülete előtt – többek között az ő ügyében is.

Gúr Nándor emlékeztetett arra, hogy a parlament fideszes többségének döntése szerint a korábban rokkantnyugdíjas, januártól rokkantsági ellátásban részesülő emberek közül azoknak, akik a III-as csoportba tartoznak, március 31-ig felülvizsgálatra kell jelentkezniük. Aki ezt nem teszi meg, május elsejétől automatikusan elveszíti az ellátását. A jogszabály szerint az értesítés kipostázása után az ellátást szüneteltetik azoknál, akiknek január 1-jét követően érvényét vesztette a korábban megállapított rokkantsági határozata, ám még nem vett részt a felülvizsgálaton, s nem kapott rokkantságáról újabb határozatot (ez korábban nem így volt, az újabb határozatig megkapták az érintettek az ellátást. Most is megkapják, de utólag, persze abban az esetben, ha megállapítják a jogosultságot). Csakhogy addig élni is kell valamiből, s pontosan a rokkantak azok, akiknek aligha van megtakarításuk. „Lehetőségként kínálja fel a törvény, hogy ezek az emberek a munkaügyi hivatalban jelentkezzenek, s erre az időszakra álláskeresési járadékot kapjanak. De álláskeresési járadékra is csak az lehet jogosult, akinek az elmúlt négy évben legalább 360 napig volt állása. Nyilván a fideszes képviselőkön kívül mindenki sejti, hogy ez nagyon kevés rokkantról mondható el" – jelentette ki Gúr Nándor.

Hangsúlyozta: nem azzal van baj, hogy felülvizsgálatra kötelezik a rokkantakat, s azzal sem, hogy aki rehabilitálható, azt visszaküldik a munkaerő-piacra. Azzal van a baj, hogy az érintett 196 ezer ellátottból 150 ezret mindenképpen visszaküldenek, vagyis már előre meghozták az ítéletet. Most csak az történik, hogy kiválogatják, ki az 46 ezer ember, aki betegebb, mint a többi. Érzéketlenségre vall az is, hogy a rehabilitált rokkantakat olyan időszakban „hajítják ki" a munkaerőpiacra, amikor az egészséges embereknek sem jut munka, nemhogy mondjuk egy ötven éven felüli beteg embernek. Az meg már mindennek a teteje, hogy a döntésig bizonyos esetekben még az ellátást sem folyósítják, épp' hogy ki nem mondják azt, hogy éljen meg az a rengeteg szerencsétlen ember, ahogyan tud, az államot nem érdekli a problémájuk.

Dr. Varga László a fentiek mellett azt is kifogásolta, hogy míg az Orbán-kormány által a nemzeti konzultációkra kiküldött levelekben megcímzett válaszborítékok voltak, addig a rokkantakat egy sima, közönséges levélben értesítették a teendőikről, ami könnyen elkallódhat, így az is előfordulhat, hogy az érintett meg sem kapja. Arra nincs pénz, hogy ajánlott levelet küldjenek, nemzeti konzultációra viszont milliárdokat költenek. Emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz a 2010-es választási kampány során állandóan azt szajkózta, hogy „megvédik a nyugdíjakat". Ehhez képest az történt, hogy megszüntették a rokkantnyugdíjakat, a korábban korkedvezménnyel és korengedménnyel nyugdíjba vonultak nagy részétől ezt a már megszerzett jogukat elvették, s elkobozták az emberek magán-nyugdíjpénztári megtakarításait is.

A két politikus ezt követően a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon próbált meg Németh Attila ügyében eljárni, méltányosságból hátha lehet tenni valamit. Az biztos, ha sikerült is intézni valamit, ez nem lehet gyakorlat, nem szaladgálhatnak egyenként minden bajba jutottal a hivatalba. A törvény rossz, teljesen világos, hogy azon kell változtatni. Ide vezet az őrült kapkodás, az, hogy a Fidesz szakmányban gyártja az előkészítetlen és silány jogszabályokat. Mert kétharmaduk van, és mindent megtehetnek.