eszon.hu | Belföld | közoktatás Miskolc | Oktatás
2016. február 03. 16:42

Hiller: a Kliket meg kell szüntetni!

Minden felületi kezelés haszontalan, csak a rendszerjellegű átalakítás lehet sikeres. Az MSZP a pedagógusok mellett áll.

Minden felületi kezelés haszontalan, csak a rendszerjellegű átalakítás lehet sikeres. Az MSZP a pedagógusok mellett áll.

Amíg a magyar közoktatás középpontjában a Klebelsberg Kunóról elnevezett intézményközpont áll, addig a hibák, a problémák újratermelődnek, a magyar közoktatás színvonala nem javul, sőt romlik. Minden felületi kezelés haszontalan, csak a rendszerjellegű átalakítás lehet sikeres. Ennek érdekében a Kliket meg kell szüntetni.

Mindezt dr. Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, az MSZP oktatási kabinetjének vezetője, volt oktatási miniszter jelentette ki szerdán Miskolcon, az oktatási rendszer problémái miatt szerdára meghirdetett pedagógus-demonstráció előtti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: az MSZP egyetért a pedagógusok követelésével. Ő maga azért jött Miskolcra, hogy részt vegyen a szakszervezetek által meghirdetett fáklyás felvonuláson. „A jövetelemnek elsősorban az a célja, hogy személyemben is megmutassam, a követelésekkel egyetértünk, és hogy tiszteletemet fejezzem ki a bátor magyar pedagógusoknak" – jelentette ki.

A parlamenti alelnök elmondta: az oktatás mindenütt a világon, ahol jól működik, a gyermeket helyezi a középpontba. A magyarországi oktatási rendszer viszont nem a gyermeket állítja a középpontba, hanem az intézményt. A jelenlegi oktatási rendszernek fontosabb a Klik, mint a gyerek. A Kliket tehát meg kell szüntetni.

„Az elmúlt három-négy évben, egyértelműen a 2011-ben elfogadott rossz, köznevelésinek elnevezett törvény következményeként, a magyar közoktatás színvonala csökkent, majd az utóbbi időszakban zuhanórepülésbe került" – jelentette ki. Szerinte a hazai és a külföldi felmérések is egyöntetűen ezt mutatják. „Nincsenek hétéves szociáldemokraták, nyolcéves konzervatívok és kilencéves liberálisok" – húzta alá, éppen ezért mindannyiunk érdeke, hogy gyermekeink, unokáink érdekében a hazai oktatási rendszerben zajló negatív folyamatokat meg kell állítani, visszájára kell fordítani.

Dr. Hiller István az MSZP nevében ismertette azt is, hogy szerintük milyen konkrét lépésekre van szükség. A Klik megszüntetése mellett a pedagógus-autonómia, az iskolaigazgatói jogkör, illetve a tanszabadság visszaállításának fontosságát emelte ki. Hangsúlyozta azt is, hogy a kormány által meggyengíteni, megszüntetni kívánt oktatásvezetési intézményeket nem gyengíteni és megszüntetni, sokkal inkább erősíteni kell. Példaként az Oktatási Hivatalt és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetet emelte ki. „Azt az őrületet pedig, ami felrúgta a működőképes tankönyvpiacot, s ideologikus alapon egyen-tankönyveket vezette be, el kell törölni" – jelentette ki. Szerinte a Nemzeti Alaptantervet átalakítása is sürgető: a tananyagot jelentősen csökkenteni, a követelményrendszert modernizálni kell. Szakmai, szakmapolitikai konszenzusra van szükség, nem pedig reformnak mondott, de valójában „egymásra ültetett, egymással is alig kapcsolatban lévő, fölösleges álintézkedésekre és kapkodásokra".

Dr. Varga Lászó, Miskolc országgyűlési képviselője, az MSZP megyei elnöke arról beszélt, hogy a miskolci pedagógusok akciója „az elmúlt évek legnagyobb vidéki ellenzéki demonstrációja". A legfontosabb eredménynek azt tartja, hogy nemcsak a pedagógusok, hanem más szakmai szervezetek is csatlakoztak a felvonulókhoz, például a miskolci MVK Zrt. dolgozói, akik a korábban nekik megígért, ám végre nem hajtott fizetésemelésért küzdenek, s éppen sztrájkra készülnek. Kijelentette, mind a pedagógusokkal, mind a közlekedésiekkel kapcsolatos kormányzati, önkormányzati magatartás a félelemről tanúskodik. Ennek jele például szerinte az, hogy az egyik MVK-s szakszervezeti vezetőt járművezetőből járműtakarítóvá minősítették vissza, illetve, hogy a hírek szerint óvodai és iskolai dolgozókat próbálnak eltanácsolni a demonstráción való részvételtől. Az meg szerinte egészen elképesztő, hogy a városi önkormányzati média „az '50-es éveket idéző tudósításokat ad" a demonstráció előkészületeiről.

Dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke, önkormányzati frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a 2002 és 2010 között működő szocialista városvezetés idején semmiféle probléma nem volt az intézmények működésével, mi több, rengeteg iskolaépületet átépítettek, fejlesztettek, addig ma ilyesmiről szó sincs. Az elmúlt hat évben semmiféle érdemi fejlesztés nem történt, viszont a pedagógusoknak azzal kell foglalkozniuk, hogy lesz-e kréta, vagy éppen vécépapír az iskolában. Szerinte a jelenlegi kormányzat és önkormányzat hat év alatt „egy szöget nem tudtak beütni a miskolci intézményekbe, fejlesztésnek nyoma sincsen, viszont a szögeket napról napra verik be Miskolc koporsójába". Mindezzel arra utalt, hogy a kilátástalanság elöl menekülő fiatalok tömegesen hagyják el a várost, 2010 óta 6 ezer ember keresett magának máshol boldogulást.