mszp.hu | Belföld
2022. január 25. 20:56

A kulturális expanzió azt kell, hogy jelentse, hogy mindenkinek biztosítjuk a szabadságot és a lehetőséget

A kulturális expanzió azt kell, hogy jelentse, hogy mindenkinek biztosítjuk a szabadságot és a lehetőséget
A helyi közösségek hozzáférésének újbóli támogatása, megerősítése lesz az új kormány célja.

Nemzeti kultúránk soha nem fogja eltűrni, hogy csak palotákba kiállított kegyenceké legyen: a valódi nemzeti kultúra azt jelenti, hogy az a legkisebb faluban is virágzik – reagált a Magyar Kultúra Napján elhangzott megosztó kijelentésekre illetve vitákra Hiller István, az Országgyűlés alelnöke, az Egységben Magyarországért szövetség Pestszenterzsébeten indított képviselőjelöltje hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Hallottam, hogy „majd elhúzzák a nótánkat”. Én azt szeretném javasolni, hogy készítsék a bugyellárist, az én kedvencem ugyanis „Brahms: Magyar táncok”, abból is az 5. – jó nagy zenekar hozzá. Értem én, hogy mire gondoltak, de ha mégis győzünk – éspedig fogunk –, akkor én ezt a mondást úgy értem, hogy a mi kedvenc dalunkat, a mi kedvenc zenénket majd ők előadják, vagy előadatják. Úgyhogy kéretik egy neves zenekar, ami majd akkor Brahms 5. magyar táncát az ellenzéknek és ennek az országnak a közös jövője tiszteletére eljátssza” – reagált Hiller Orbán Viktor szavaira.

A megosztó Magyar Zene Háza átadásával kapcsolatban megjegyezte, „Rengeteg pénz megy betonba, palotákba, miközben a kultúrában dolgozók, akiknek az élete nincsen annyira a rivaldafényben – a művelődési házak dolgozóiról, a népművelőkről, a levéltárosokról, a könyvtárosokról beszélek, akiktől nem fél a hatalom, hogy majd forradalmat csinálnak – nélkülük nincs kultúra. A kultúra nem csak a csilli-villi palotákban előadott nagyszerű szerzemények meghallgatása: az a munka is, amit egy faluban, egy kisvárosban egy kultúros végez” – húzta alá.

Emlékeztetett, az országban az sok olyan falu, ahol volt művelődési ház, de mára már csak egyetlen egy hely van, ahol összejöhetnek: a kocsma. „Amikor a Magyar Kultúra Napjáról beszélünk, akkor nagyszerű dolog, hogy egyébként fényes intézmények falait mutogatjuk, de én szeretnék egy olyan miniszterelnököt Magyarországnak, aki majd odaáll egy kisvárosi művelődési ház elé, és azt mondja, hogy itt van a magyar kultúra, mert e nélkül nincs” – jelentette ki.

A volt kultuszminiszter elmondta, Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt pontosan érti ennek a lényegét. „A kultúra nem lehet csak azoké, akik kint állnak a reflektorfényben, és egyáltalán nem látom a kiegyenlítettséget a nagy és felavatandó paloták és azon emberek és azon intézmények támogatása között, akik a közösségeinkbe, a városainkba, a falvainkba viszik el és hirdetik a magyar nemzeti kultúrát. A kettőt egyensúlyba kell hozni” – mutatott rá.

„Expanzióban majd akkor leszünk, amikor legalább annyi figyelem fordítódik egy néhány ezres magyar település kultúrájára, mint amennyi mondjuk a Magyar Zene házára” – tette hozzá.

A szocialista politikus kifejtette, a kulturális politika felfogásában igen jelentős különbség van ma a két oldal között. „Az egyik úgy gondolja, hogy a kultúrpolitikának az a célja, hogy irányítsa a kultúrát. Énszerintem meg a kultúra ezt nem hagyja, ne is hagyja! A kulturális politika szerepe lehetőséget teremteni, keretet biztosítani, nemzetközi kapcsolatokat hozni melléje-mögéje, megmutatni a lehetőséget, finanszírozni, és biztosítani a szabadságot meg a színvonalat!” – nyomatékosította az Egységben Magyarországért szövetség Pestszenterzsébeten indított képviselőjelöltje.

Kapcsolódó párttagok