mszp.hu | Belföld
2020. február 14. 22:22

Hiller: A Nemzeti Alaptanterv módosítása nem a gyermekről szól

Hiller: A Nemzeti Alaptanterv módosítása nem a gyermekről szól
A fő probléma, hogy a Nemzeti Alaptanterv módosítása 50 évvel ezelőtti metodikát alkalmazna egy modern világra, mondta Hiller István, az MSZP oktatási szakpolitikusa kedden az Inforádió Aréna című műsorának vendégeként.
Kérdésre válaszolva a volt oktatási miniszter elismerte, van a Nemzeti Alaptantervnek jó része is, nevezetesen a természettudományi tárgyak egységes „Science”szemlélete. Ugyanakkor emlékeztetett, „2005-ben a mi kormányunk is bevezette a tudományterületek teljes összhangzatú, egységes szemléletét, de ez később kikerült a tantervből.” Egyetlen előnye mellett, felhívta a figyelmet a mostani Nemzeti Alaptanterv-módosítás legnagyobb hátrányára is: „Nem a gyermekről szól. Még a Nemzeti Pedagógus Kar is elmondta, hogy ilyen formán nem tartja szeptember 1-től bevezethetőnek.”  
 
Hiller nehezményezte, hogy miközben például Lengyelországban volt széleskörű társadalmi vita ebben a kérdésben, nálunk nem. „Ennek a Nemzeti Alaptanterv-módosításnak a szemlélete ráadásul 50 évvel ezelőtti” – tette hozzá.
 
Emlékeztetett, hogy míg 1977-ben 70-30 arányban határozták meg a kötelező elemek tanítása mellett a tanár szabadon felhasználható időkeretét, ez most mindössze 20%-ra csökken. „A jelen iskolájának pedig az a feladata, hogy a választás szabadságára, a döntés képességére tanítson meg, mert az áram elmehet, de az agytekervényeid egész életedben, halálod pillanatáig nem fognak leállni, és akkor már egy olyan gondolkodás, egy olyan mentalitás lesz a sajátod, ami biztos, hogy előbbre visz. Ha a politika ezt készíti elő, akkor hazafias tettet követ el, mert felkészíti a nemzet gyermekeit arra, hogy egy értelmes életet élhessenek egy modern világban.’ 
 
A szocialista politikus szerint természetesen kell egy alapvető lexikális tudás is, bár a kompetencia alapú tudásnak és a lexikális tudásnak a megfelelő aránya az, amelyik a legfőbb szakmai konszenzust igényli. „Bő tíz éve az összes érintettel kezdeményeztünk egy minimum-konszenzus módszert. Ehhez képest a jelenlegi kormány minden szakmai véleményt politikai támadásnak fog fel” – mondta.
 
A 2022-es választási stratégiáról kérdezve elmondta, „Az egy- az- egy-ellen jelöltek, a közös lista és a közös vezető minimumfeltételek: ehhez ragaszkodunk. Az MSZP egy tudatos építkezésbe fogott, országjárásban vagyunk, találkozunk az emberekkel, ami kell ahhoz is, hogy egy koncepciózus, erős vezetéssel rendelkezzünk, amire eljön a nyár.” 
 
Kiemelte, az ellenzéki pártokkal az együttműködés módja megvan. „Mindenhol, ahol erre szükség van, az egyik legsikeresebb újításunk: az előválasztás. Az önkormányzati választásokon több mint 400 fővel az MSZP-nek van a legtöbb képviselője. Létrejött az a választó, aki az összefogásra teszi a voksát, és ennek megvalósítása továbbra is a fő célunk.” 
 
Kérdésre válaszolva elmondta „2022-re kell legalább 20.000 aktivista és legalább 1000 új szakember a pénzügytől az oktatásig. Ezt hívják kormányzóképességnek, és az emberek érzik, hogy erre a társaságra rá lehet bízni a közügyeket, bennük meg lehet bízni!” – foglalta össze Hiller István, a Magyar Országgyűlés MSZP-s alelnöke.

Kapcsolódó párttagok