MTI/mszp.hu | Belföld | március 15
2015. március 13. 16:32

Hiller: a politika azért van, hogy előrébb vigye az országot

Az Országgyűlés MSZP-s alelnöke szerint aki érti az 1848/49-es forradalom és szabadságharc üzenetét, az tudja, hogy a politika nem önmagáért van, hanem hogy előrébb vigye az országot.

Hiller István pénteken a pesterzsébeti önkormányzat megemlékezésén azt mondta, ha mindehhez kiegyezés kell, akkor azt meg kell tenni. Hozzátette: lehet, hogy ez nem a holnap programja, de aki nem a hatalmat, hanem az országot nézi, az ezen az úton jár.

A politikus úgy fogalmazott, a történelem nem szakácskönyv, nem ad biztos tippeket, recepteket, de van tanulsága.

Úgy folytatta, ma az országot átjárja a megosztottság, a politikai ellentét, az ellenségeskedés lehatolt a társadalom mélyébe, átjárja annak szöveteit.

Hiller István szerint ugyanakkor vitákra szükség van, hiszen különbözőek vagyunk, másként látjuk a világot. A vitákból van előre út, de a veszekedés, az országméretű ellenségeskedés, az gyengít, szétszór, fékezi a gazdaságot, megbízhatatlan képét nyújtja kifelé is - hangoztatta.

Az MSZP-s képviselő szerint az, ami és ahogy most folyik az országban, arra nemet kell mondani, de nem önmagában a politika és az abban résztvevők miatt, hanem az ország egésze miatt.

Véleménye szerint a 21. században az lesz Magyarország legelső polgára, aki elhozza a békét, a több nyugalmat, az, aki a viták erejét az ország érdekébe tudja állítani.

Az 1848-as forradalomra emlékezve azt mondta, Széchenyi nélkül nincs Kossuth, Kossuth nélkül nincs Deák. Hiller István nagyszerű deáki tettnek nevezte az 1867-es kiegyezést, amely elhozta a felvirágzást az országnak.

Hangsúlyozta, a szabadságharc valós eredménye a gazdagodó és polgárosodó Magyarország, és a kiegyezés hozta el az ország máig látható gyarapodását.

A XX. kerületi megemlékezés végén megkoszorúzták a Polgármesteri Hivatal előtt álló Kossuth Lajos-szobrot. Az ünnepség elején zenés-táncos műsorszám keretében emlékeztek meg március 16-ról, a magyar zászló napjáról, amelyről az Országgyűlés tavaly decemberben döntött.