mszp.hu | Belföld
2019. október 29. 13:34

Hiller: Az új generáció fogja létrehozni az új magyar köztársaságot

Hiller: Az új generáció fogja létrehozni az új magyar köztársaságot
Létre kell hozni a szövetség által támogatott helyi vezetők segítségével egy olyan hálózatot, amely a most megjelent sikeres, új generáció közreműködésével létrehozza az új és modern magyar köztársaságot – többek között erről beszélt Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője kedden az ATV Start című műsorának vendégeként.

Botka László volt MSZP-s miniszterelnök-jelölt, Szeged újraválasztott polgármesterének a pártból való kilépéséről kérdezve, Hiller István elmondta, Botka döntése nem egy mostani történet, hanem egy két évvel ezelőtti ügyhöz kapcsolódik. „Tisztességes és lovagias dolognak tartom, hogy figyelembe vette a kampányt. (…) Sokat köszönhet az MSZP Botka Lászlónak és Botka László is az MSZP-nek.” A szocialista politikus biztosította pártja további támogatásáról a polgármestert, akinek városvezetését példaértékűnek nevezte.

„Az önkormányzati választások eredményeként számos fiatalember az MSZP jelöltjeként, de az együttműködés támogatójaként lett polgármester, önkormányzati képviselő, tehát egy új generáció is megjelent, megjelenik, segíteni kell nekik!” – folytatta gondolatait a következő lépésekről Hiller István, reagálva arra, hogy Botka László, ahogy sokan mások is, most elsősorban vagy kizárólag civilként támogatják a szövetséget.
 
A szocialista képviselő példaképp hozta fel Molnár Zsolt, az MSZP fiatal pártigazgatójának az önkormányzati választásokon végzett munkáját. „Az MSZP is, és az együttműködés pártjai nagy munkájáért egyértelműen köszönettel tartoznak Molnár Zsoltnak. Az MSZP-nek van egy parlamentje, ezt választmánynak hívják, itt megtörtént a közelebbi és a távolabbi múlt feldolgozása, (…) igen jelentős változások várhatók. Az együttműködésnek, amely pártok között és nem csak pártok között valósul meg, a kerete egy új magyar köztársaság kell legyen!”
 
Hiller álláspontja szerint egy új, modern magyar köztársaság sikeres megteremtéséhez szükség van arra, hogy a lehető legtöbb fiatal magasan képzett legyen. Ezért, mint oktatási szakpolitikus is azon a véleményen van, hogy nem szabad csökkenteni, hanem növelni kell valamennyi fiatal számára az esélyt, hogy bekerülhessenek a felsőoktatásba és magas szintű tudást szerezzenek.
 
Elmondta, az előkészítetlen nyelvvizsga szabályozás miatt azonban sajnos valószínű, hogy a következő mintegy bő két évben, a kormányváltásig, akár 30-40%-nyi fiatal ki fog esni emiatt a felsőoktatásból. „Évfolyamonként ez olyan 15-18.000 diákot jelent. Jelenleg a felsőoktatásban 91.000 olyan hallgató, van, aki befejezte a tanulmányait, de nyelvvizsga bizonyítvány hiányában nem tudta átvenni a diplomáját. Ez közel 100.000 magyar ember, aki azért nem tud diplomásként elhelyezkedni, mert nem kapta meg a diplomáját, miközben elvégezte a szakmai tanulmányait.”
 
Az MSZP oktatáspolitikusa az elkeserítő jelenség okát a rossz közoktatási rendszerben mutatta meg. „A közoktatás, ezen belül a középfokú oktatás nem kapott olyan muníciót, hogy elvégezze ezt a feladatot. Ami volt, azt szétverték, pedig a 0. évfolyam rendszere 2009-2010-re évenként 10.000 olyan magyar diákot bocsátott ki, akiknek döntő többsége középfokú, kisebb része felsőfokú nyelvvizsgával ment már a felsőoktatásba.
 
Ezt 2011-ben megszüntették, helyette nem hoztak semmit, csak egy rendeletet, hogy csak úgy lehet felsőoktatási intézménybe bekerülni, hogy ha van nyelvvizsgád, ugyanakkor az előfeltételeket nem teremtették meg!” Hozzátette, ez azt jelenti, hogy akinek van pénze, az a magyar közoktatáson kívül, a piacon meg tudja venni ezt a tudást, ám a felelősség elsősorban azé a kormányzaté, amelyik a feltételeket nem teremtette meg és a korábbit lerombolta.
 
Végezetül Hiller elmondta, szerinte valódi megoldást az hozna a problémára, ha mindenki számára magas színvonalú, a közoktatásban elérhető idegennyelvtudást lehetne biztosítani. „Kétségkívül a költségvetésből pénzt kell odatenni, de vannak olyan tanárok szép számmal, akik képesek a diákokat idegen nyelvre megtanítani!”

Kapcsolódó párttagok