mszp.hu | Belföld
2022. március 24. 23:39

Egység a tanárok mellet – az azonnali tanári béremelés a programunkban 30% felett lesz

Egység a tanárok mellet – az azonnali tanári béremelés a programunkban 30% felett lesz
Az orbáni rezsim az árokba lökte az oktatást és semmibe veszi a tanárokat – állítja a volt oktatási miniszter.

Miután a fideszes kormány bejelentette, hogy hátralévő idejében már tárgyalni sem hajlandó a tanárokkal, nem marad más, mint a sztrájk folytatása addig, míg az új kormánnyal meg nem egyeznek – mondta Hiller István, volt oktatási miniszter, történész, az Egységben Magyarországért szövetség Budapest 16. választókerületében indított képviselőjelöltje szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Hiller, aki nemcsak képviselő, hanem tanár is, emlékeztetett: a pedagógusok sztrájkja mára messze túlmutat önmagán, hiszen széles a társadalmi kiállás a tanárok ügye mellett, és – ami a legfontosabb – maguk mögött tudhatják a diákokat és a szülőket is, pártállástól függetlenül.

A szocialista politikus megerősítette, hiába „tárgyal” a kormány saját – az események hatására hirtelen megváltozott – narratívája szerint Brüsszelben erről: ahogy eddig sem, kifejezetten a pedagógusok béremelésére ezután sem Brüsszelből fog a pénz jönni; azt a magyar központi költségvetésből kell majd biztosítania a mindenkori kormánynak.

„A még ellenzékben működő együttműködés ajánlata világos: tárgyalás, megállapodás és béremelés – a ciklus egészére ez egy kiemelt, 50%-os béremelés” – ismertette az Egységben Magyarországért szövetség képviselőjelöltje.

Ígérte, ha sikerül április 3-án leváltani azt a kormányt, amelyik most tárgyalni sem hajlandó érdemben a pedagógusokkal, az új kormány áttekinti a költségvetés módosítását és a szükséges 150 milliárd forintos átcsoportosítást, ennek eredményeképpen pedig a program végrehajtása már az első lépésben 30-35%-s béremelést jelent majd.

Elmondta, az előrejelzéseknek megfelelően az iskolák túlközpontosított uniformizálása a megfelelő differenciálás helyett minőségromláshoz vezetett: az új kormány vissza fogja adni a helyi kompetenciákat az önkormányzatoknak, együttműködést teremt, megszünteti a háborúskodást az állam és az önkormányzatok között, valamint ismét elkezd felzárkózni erős szövetségeseihez – tette hozzá áttérve az orosz-urán konfliktus témájára.

„Az, hogy az elődeink nagyszerű teljesítményének eredményeként mi a NATO és az Európai Unió tagjai vagyunk, ez számunkra ma a garancia. Nekünk a nyugathoz kell tartozni” – mondta Hiller István.

Rámutatott, 30 évvel a hidegháború vége után láthatóan egy új világrend alakul ki, amiben a demográfiailag és gazdaságilag is erős nyugat még jobban egyesül, történelmünkben pedig mindig a nyugati fejlődéshez való csatlakozás hozott sikert, sosem az egyedül maradás vagy a vesztesek oldalára állás.

Aláhúzta, az Egységben Magyarországért szövetség külpolitikájának kulcsa is az, hogy NATO és EU tagként a biztonságunkat erősítsük, a fejlődésünket fenntartsuk.

Kapcsolódó párttagok