mszp.hu | Belföld
2020. december 03. 12:22

Hiller: Ez az ország lehet sokkal normálisabb, békésebb és vidámabb

Hiába „csűri és csavarja” a választási törvényt a Fidesz, az ellenzéket a választó foglalkoztatja, és egyre kevésbé a Fidesz – mondta Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, országgyűlési képviselője, oktatáspolitikusa az ATV Start című műsorában csütörtökön.

„Csűrjék és csavarják úgy, ahogy akarják” – mondta Hiller, hangsúlyozva: nem ezzel kell foglalkozni, hanem hogy bemutassák, milyen országot akarnak.

„…hogy ez az ország lehet egy sokkal normálisabb, békésebb és vidámabb ország; hogy erre van elképzelés és van akarat, és ebben közösek vagyunk nagyon sokan; és azt kérjük, hogy ehhez csatlakozzanak majd akkor, amikor el kell menni választani” – mondta.

Közölte, nem számol azzal, hogy az ellenzéknek egy pártba kellene tömörülni és úgy indulni a 2022-es választáson, de azzal igen, hogy közös jelöltekkel, közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel indulnak.

Az ellenzéki pártok vezetői közötti egyeztetések rendszeresek, ott már a választásokhoz vezető menetrendet is megszabták. Még idén várhatók fontos döntések, „de ezek a fontos döntések egyre inkább az ellenzék és a választók viszonyáról szólnak, és egyre kevésbé a Fideszről” – jelentette ki.

Úgy készül: ha a járványhelyzet engedi, tavasszal előválasztáson megválaszthatjuk az ellenzéki  miniszterelnök-jelöltet, és minden választókerületben egy közös, „ténylegesen ellenzéki” képviselő-jelölt lesz.

Kérdezték, elfogadhatónak tartja-e Bajnai Gordont közös miniszterelnök-jelöltnek, mire azt felelte: nem gondolja, hogy Bajnai visszatér a politikába, de „nagyon helyesen tette”, hogy megszólalt Demeter Szilárd azóta visszavont cikke ügyében.

„Egy fajsúlyos kérdésben egy tekintélyes ember elmondta a véleményét és ezzel másokat is befolyásolni akart, helyesen. (…) Én minisztere voltam Bajnai Gordonnak, a közöttünk lévő politikai és emberi kapcsolat erős. Ugyanakkor nem gondolom, hogy (…) Gordon miniszterelnök-jelölt lenne” – mondta.

Demeterről azt mondta: „minősíthetetlen” cikkével, amelyben Európát Soros gázkamrájának nevezte, „kiírta magát a szakmából” és akinek ilyen a kultúrafelfogása, „azt a választók meg a történelem majd el fogja intézni”.

Arra a kérdésre, hogy az-e a legnagyobb gond, hogy a cikkét igen, de a gondolatát Demeter nem vonta vissza, Hiller úgy felelt: „Nem; nekem az a legnagyobb problémám, hogy így gondolkodik.”

Ugyanakkor, mint mondta, nem biztos benne, hogy ma már Demeter és a leváltása a legfontosabb. Az a fontos, hogy az ellene tiltakozó petíció közel 30.000 aláírója és a flashmob szervezői hogyan gondolkodnak a magyar kultúra jövőjéről.

„Egyre többen tudjuk, hogy nem csak valami ellen vagyunk: egy ilyen kultúrafelfogás, egy ilyen irányítás, egy ilyen gondolkodás ellen, hanem hogy üzenjük a magyar társadalomnak és üzenjük az országnak, sőt igen, ennek a nemzetnek, hogy van más út. És ismerni akarjuk ezt az utat és azon akarunk járni, és nem vagyunk hajlandóak elfogadni, hogy olyan kifejezéseket, mint haza meg nemzet, bármely oldal kisajátítson” – hangsúlyozta.

A korábbi oktatási és kulturális miniszter azt mondta: a pedagógus szakszervezeteknek „igazuk van”, amikor tiltakoznak a tanítóképzés egyházi kézbe adása ellen.

Mint mondta, az állam és egyház szétválasztása után a tanítóképzés Magyarországon hagyományosan döntő többségében állami fenntartású volt, „erről lemondani kár és hiba”.

„Nem nagyon helyezkednék bele a választások előtt az egyházak helyében abba, hogy ilyen felsőoktatási intézményeket átvegyek” - mondta Hiller, kiemelve: a probléma nem azzal van, hogy az egyházak ne lennének jó intézményfenntartók – bár a számok azt mutatják: egyes intézményekben 25, 30 meg 38 százalékkal csökkent a jelentkezők száma -, hanem hogy az állam nem jó fenntartó.

„Tekintélyes és bölcs embernek” nevezte Ternyák Csaba egri érseket, aki azt mondta: érseksége csak akkor venné át a kormány által felajánlott Eszterházy Károly Egyetemet, ha abba az oktatók és a hallgatók is beleegyeznek.

Hiller azt mondta: egyetértésre van szükség, az önkormányzatot is „érdemes megkérdezni, ott is hozzáértő emberek vannak”, mert ha az átvétel konfliktust szül, az a minőséget befolyásolja.

„Úgy látom, az érsek úr érti ezt. Jól beszélt, igaza van” – mondta Hiller.

In memoriam Vitányi Iván

2021-09-06 11:18