mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. március 16. 11:34

Hiller István: A gimnáziumok fenntartása nem az egyetemek feladata

Hiller István: A gimnáziumok fenntartása nem az egyetemek feladata
Már több, mint egy éve tartanak a pedagógus tüntetések és ma, március 16-án és 17-én is sztrájkot hirdettek a tanárok, céljuk továbbra is az, hogy a kormány rendezze méltatlan helyzetüket. Ez a bérrendezéstől kezdve a bürokratikus terheken át az óraszámokig, számos területet érint. Többek között ezekről is beszélt a kedd esti Egyenes Beszédben Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke.

A volt oktatási és kultúrminiszter elmondta, annak ellenére, hogy már egy éve tartanak a tüntetések, nem tűnik úgy, mintha elfáradtak volna a pedagógusok. Nem könnyű ugyan ennyi időn keresztül kitartani, de a tanárok mégis fáradhatatlannak tűnnek. Annak ellenére, hogy a kormány nem tett érdemi lépést a pedagógusok helyzetének rendezésére, mégis van látható eredménye a tiltakozásoknak. Hiller István szerint az, hogy már nem csak a tanárok, hanem a szülők, diákok és egyetemisták is kiállnak mellettük azt jelzi, a társadalom kezdi sajátjaként kezelni a pedagógusok ügyét.

Hiller István szerint érthetetlen, hogy a Vodafone-felvásárlásra volt pénze a kormánynak, a pedagógusok bérének rendezését pedig Brüsszeltől várják. A sztrájkok eredménye továbbá az is, hogy már tárgyal a pedagógusokkal a kormány, a szocialista politikus szerint már ezt is előrelépésként kell tekinteni.

A legfrissebb hírek szerint az egyetemek után modellváltás jöhet a középiskolákban is. Az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetem elvileg már be is jelentkezett a hatodik kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium átvételére, erről pedig Pintér Sándor fog dönteni május végén. A szocialista képviselő szerint az állam egyszerűen szereptévesztésben van. 12 év alatt a közoktatás állapota egyértelműen leromlott, az államnak sokkal kisebb szerepet kéne vállalni ezen a területen, mégis erőteljesen közbeavatkozik.

Elmondta, eddig is voltak olyan egyetemek, melyeknek voltak saját fenntartású iskolái, például szakiskolák, de 800-850 gimnáziumot se finanszírozásilag, se szakmailag nem lehetne fenntartani, valamint az egyetemeknek nem is ez a feladata. A volt oktatási és kultúrminiszter elmondta, az MSZP szerint sokkal jobb megoldás lenne visszaadni az önkormányzatoknak, városoknak a kezébe az iskolákat, legyenek ismét iskolavárosok, hiszen ezek hosszú időn keresztül tökéletesen múködtek.

A 2024-es önkormányzati választásokkal kapcsolatban elmondta, nagyon sok erős politikusa és jelöltje van a szocialista pártnak, akiknek támogatása messze a mért szint felett lesz. Az MSZP már decemberben bejelentette, nem lehet elég korán elkezdeni felkészülni a választásokra, ehhez azonban szükség van az ellenzéki pártok összefogására és a folytonos tárgyalásra egymás között. Hiller István elmondta, a lényeg az, hogy a szocialista párt tudatosan készül, a tárgyalások eredményéről pedig később fognak beszámolni.

Kapcsolódó párttagok