mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. február 28. 14:15

Hiller István: A magyar parlamentből eltűnt a humor és az irónia az elmúlt 10 évben

Hiller István: A magyar parlamentből eltűnt a humor és az irónia az elmúlt 10 évben
Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke, korábbi oktatási és kulturális miniszter volt a Spirit FM kedd reggeli adásának vendége. A hétfői parlamenti ülésen a szocialista országgyűlési képviselő latinul szólalt fel, ezzel hívta fel a figyelmet a kormány nemrég bevezetett vármegyei- és főispáni rendszerére, mely visszafelé mutat az időben.

Elmondta, azért beszélt részben latinul, mert a vármegyék és főispánok korában a latin volt az országgyűlés hivatalos nyelve. Így tehát 2023-ban is korszerűvé válik a latin használata. Elmondta, semmilyen tiszteletlenség nem volt felszólalásában, csupán meg szerette volna mutatni, mennyire kiveszett az utóbbi 10 évben a Parlamentből a humor és az irónia, pedig ezek a politikában is őshonosak. Akik ezeket nem értik, azok „másfajta hatalomgyakorlásban gondolkodnak, mint amit demokráciának neveznek”, vagy pedig „száraz csont”, mondta Hiller István.

A szocialista politikus felhívta a figyelmet a feudalizmus és a polgári társadalom közti különbségre. Elmondta, a fedualizmusban kinevezték a vezetőket, a polgári társadalomban pedig megválasztották azokat. Az ebből levonható következtetések tanulságosak.

Orbán Viktor azt mondta a hétfői ülésen, hogy szívesen reagálna MSZP-s ötletekre, de nincs olyan melyre érdemes lenne. Erre Hiller István azt mondta, ez nem igaz, hiszen tegnap is nyújtott be a szocialista párt olyan javaslatot, mely a magyarok érdekét szolgálná. Ilyen volt például az Élelmiszerár-STOP kampány elindítása, mely egy online kitölthető konzultációval párosul. Az MSZP szerint ameddig ilyen drágák az élelmiszerek, addig fent kell tartani az ársapkákat. Ezzel egy időben pedig az alapvető élelmiszerek áfáját 0 százalékra kell csökkenteni, az élelmiszerekre kivetett extra áfát meg kell szüntetni, az adócsökkentés után állami hatóság ellenőrizze az árak csökkenését, valamint a kisboltok és a kistermelők kapjanak állami kompenzációt az ársapkák miatti veszteségért. 

Kapcsolódó párttagok