mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. február 09. 13:27

Hiller István: Az egyetemi modellváltás nem a felsőoktatás színvonalemelését szolgálja

Hiller István: Az egyetemi modellváltás nem a felsőoktatás színvonalemelését szolgálja
A felsőoktatási intézmények kuratóriumaiba kinevezett politikusok - miniszterek, államtitkárok, országgyűlési képviselők - visszahívása szükséges és nélkülözhetetlen volt az Európai Unióval folytatott tárgyalok sikeréhez, az Erasmus+, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban való magyar részvétel folytatásához.

A kormány azért tette meg ezt a lépés - kényszerből -, mert az Európai Bizottság nem volt hajlandó elviselni, hogy uniós forrásokat átláthatatlan és általuk ellenőrizhetetlen módon kezelnek olyan egyetemi kuratóriumok, amelyekben élethossziglanra kinevezett, jelenleg aktív kormánypárti politikusok ülnek. Az ilyen összetételű, és ilyen módon kinevezett kuratórium példátlan Európában, ezért ennek megszüntetése nyilvánvaló feltétele volt az unióval történő megegyezésnek.

Ezzel együtt az MSZP a korábban állami fenntartású egyetemek átszervezését alapítványi formába nem támogatta és nem támogatja, azt politikai akciónak tartja, a hatalom részéről a szellemi-intellektuális tér elfoglalására tett kísérletnek, abban nem látja a felsőoktatás színvonalának emelését. Ez különösképpen igaz a vidéki tudományegyetemekre - Pécs, Szeged, Debrecen -, amelyek esetében az MSZP álláspontja továbbra is az, hogy a vidéki tudományegyetemek az állam fenntartásában és tulajdonában álljanak!

Hiller István

országgyűlési képviselő

Kapcsolódó párttagok