mszp.hu | Belföld
2023. január 24. 13:05

Hiller István: Az előválasztást kizárni az eszköztárból politikai vakság

Hiller István: Az előválasztást kizárni az eszköztárból politikai vakság
Hiller István az Inforádió vendége volt, ahol többek között a jövő évi választásokról, az ellenzéki együttműködésről és a jelenleg zajló ellenzéki politizálásról is beszélt. Az MSZP Választmányának elnöke elmondta, a szocialista párt előválasztást javasol ott, ahol a helyi indulók nem tudnak megállapodni.

„Még soha nem volt ilyen, ezért értelemszerűen még nincs tapasztalatunk abban, hogy milyen a választói viselkedés akkor, amikor az Európai Parlamentről és az önkormányzatainkról, polgármestereinkről, képviselőinkről vagy éppen főpolgármesterről egyszerre szavazunk” – kezdte részletezni a jövőre előálló helyzetet Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke.

Mindkét választás külön felkészülést igényelne, de mivel most ezek ugyanazon a napon lesznek, félre kell tenni az eddig alkalmazott taktikákat. A korábbi szocialista oktatási és kultúrminiszter kiemelte, az MSZP továbbra is az előválasztás rendszerét priorizálja, az olyan helyeken, ahol a helyi résztvevők nem tudnak megállapodni. Hiller elmondta, ne a pártközpontból jött utasítások döntsenek az indulók személyéről, hanem a helyi ellenzéki erők. A szocialista politikus kiemelte: az előválasztást kizárni az eszköztárból politikai vakság. Az MSZP továbbra is fontosnak tartja, hogy együttműködjön az ellenzék számos ereje. 

Hiller István szerint a jászberényi győzelemből lehet meríteni a jövőben, fontos megvizsgálni az ottani siker okait, hiszen ezek átültethetőek a későbbiekre is. A főpolgármester választásról úgy nyilatkozott Hiller, hogy „az MSZP támogatása nem automatikus, ami azt jelenti, hogy nem kizárt, de nem önmagában nem úgy állunk, hogy e tekintetben is kizárjuk az előválasztást, amennyiben van olyan kihívó, akit a szocialista párt tud támogatni, akkor legyen előválasztás, tehát az MSZP a főpolgármesteri választás esetében sem tartja kizártnak az előválasztás rendszerét.” A szocialista politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a 2019-ben elért eredmények megtartásához elengedhetetlen a szervezett felkészülés és együttműködés. Hozzátette, a Magyar Szocialista Párt azt tűzte ki céljául, hogy mivel egy napon lesz az Európai Parlamenti választás, ismét legyen az MSZP-nek képviselője, illetve képviselői.

Saját főpolgármester-jelölt állításáról még nem született testületi döntés a szocialista pártban, ám az biztos, hogy saját Európai Parlamenti listavezetőjük lesz.  Hiller István elmondta, reméli, hogy az Európai Parlamenti választásokon lesz együttműködés és koordináció a pártok között. 

A szocialista párt Választmányának elnöke beszélt az árnyékkormány intézményéről is. Elmondta, az egypárti árnyékkormány létrehozását nem tartja jó elképzelésnek, a többpárti együttműködést azonban előremutatónak gondolja. Hiller István kiemelte, az ellenzéki élet egy fokkal könnyebb lenne, ha a pártok nem „minősítgetnék” egymást, hiszen a jelenlegi helyzet „így sem egy földi paradicsom”.

Kapcsolódó párttagok