mszp.hu | Belföld
2024. május 29. 11:06

Hiller István: Az MSZP képes összekapcsolni a magyarság és az európaiság ügyét

Hiller István: Az MSZP képes összekapcsolni a magyarság és az európaiság ügyét
A június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások előtti kampány a véghajrához közeledik, ilyenkor pedig a figyelem fenntartásáért folyó csata könnyen személyeskedésbe torkollhat. Hiller István szerint nem szabad ebbe az irányba haladni, hiszen a legfontosabb, hogy az ellenzék végül sikereket könyvelhessen el. Az MSZP választmányi elnöke, korábbi oktatási- és kultuszminiszter kedden az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt pártja ajánlatáról, a hárompárti koalícióról és a választásokat követő időszakról is.

Hiller István az ellenzéket egy fához hasonlította, melynek szerteágazó az ágrendszere. Szerinte ennek a fának az MSZP-DK-Párbeszéd koalíció képezi a törzsét, ezt pedig az emberek is látják, így tudják, kire érdemes rábízni a szavazatukat, a bizalmukat. Szerinte nem szabad csak június 9-ig gondolkodni, hiszen utána is számos tennivaló lesz. Az MSZP az ország számos pontján jelen van, Hiller István pedig olyanoknak is kampányol, akik a hárompárti együttműködésnek nem részesei, így szerdán a Momentum kispesti jelöltjét fogja támogatni. Szerinte ugyanis a cél az ellenzéki pártok győzelme. Az esetek nagyrészében pedig a helyi jelöltek együttműködésre vágynak, történjék ez ernyőszervezetek alatt is.

Hiller István szerint nem szabad megsértődni, ha óbaloldalnak hívják a pártját, az MSZP ugyanis az egyetlen politikai erő, amely képes összekapcsolni a magyarság és az európaiság ügyét.

Szerinte Magyar Péter vetélytárs, ez azonban nem ad okot arra, hogy gyűlöljük a másikat. A kampány utolsó szakaszában, amikor már mindenki kimerült, de minden eszközzel igyekszik fenntartani az emberek érdeklődését, könnyen személyeskedésbe fordulhatnak a nézeteltérések, ezt azonban nem szabad hagyni. A korábbi oktatási- és kultuszminiszter kiemelte, nem szabad engedni a kormányzati propaganda gyűlöletre buzdító kommunikációjának sem.

A június 9-i választásokig már csak 11 nap van, arra azonban emlékezni kell, hogy június 10-én is ugyanebben az országban, egymás mellett fogunk élni mindannyian. Az MSZP éppen ezért a magyarság és európaiság egységét testesíti meg annak érdekében, hogy az országnak és a nemzetnek ebből haszna legyen. Tüttő Kata például számos forrást hozott haza az Európai Uniótól, hasonlókra lenne lehetőség és hatalmas szükség a jövőben is.

Hiller István a felsőoktatás helyzete kapcsán rámutatott, a napokban bemutatott magyar űrhajós a BME-n végzett, azon az egyetemen, mely olyan mértékű forráshiánnyal küzd, hogy a napi működése is veszélyben forog. Hasonlóan nagy a baj az ELTE-n is, ezekről a problémákról pedig a kampány ellenére nem szabad elfeledkezni. Hiller István kiemelte, egy egyetemi tanársegéd fizetése jelenleg bruttó 368 ezer forint, egy tudományos kutatásokat végző adjunktus pedig bruttó 420 ezer forintot kap. A problémáknak azonban nem feltétlen most, hanem 15 év múlva lesz komoly következménye, hiszen az oktatás válsága a következő generációkon fog csattanni.

Az MSZP Magyarország és Európa kapcsolatáról és a szociáldemokrata programról, valamint a szociáldemokrata-zöld koalíció erősségéről beszél és elítéli a gyűlöletet, hiszen ezek a valóban fontos dolgok.

Kapcsolódó párttagok