mszp.hu | Belföld
2022. március 10. 14:53

Ha érdekeltté tesszük a feleket, akkor béke lesz

Ha érdekeltté tesszük a feleket, akkor béke lesz
Az ellenfél eltiprása hosszú távon nem működik – mondta Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke, az Egységben Magyarországért újrázó képviselője, történész szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Történelmi tapasztalataink Trianon kapcsán is megmutatják, hogy a „Vae victis”, vagyis a „Jaj a legyőzötteknek” típusú békediktátumok hosszútávon nem működnek: a béke jelentése ugyanis jóval több annál, minthogy egyszerűen csak ne dörögjenek a fegyverek. „A béke szerepe biztosítani a feltételeket ahhoz, hogy normális élet mellett politikai, gazdasági, kulturális fejlődés és előrelépés legyen, és ezt az emberek érezzék" – mutatott rá Hiller István.

Emlékeztetett, az első világháborút lezáró békék azért voltak „silányak”, mert magukban hordozták a további konfliktusok esélyét.

Mint mondta, sokkal eredményesebb békéhez vezet, ha a feleket érdekeltté teszik a békekötésben. Ilyenkor kerülhet képbe a közvetítő is, amely szerepet most nagy eséllyel a NATO-tag Törökország nyeri el. Persze, a nyomásgyakorlás is az érdekeltté tétel egyik erős eszköze lehet – jegyezte meg.

A szocialista politikus kiemelte, a keleti lélek-szimbolikájára is oda kell figyelni ennél a konfliktusnál, mert például az oroszok 1922 óta február 23-án ünneplik a Vörös Hadsereg születésapját, és február 23-a volt az utolsó békebeli nap itt is. A krími agresszió óta meggyengült Putyinnak a 100 éves évforduló jó alkalomnak tűnt egy vélt villámháborús sikerre.

Ennek ellenére „mindenki békét akar, mindenki, aki épp ésszel gondolkodik" – hangsúlyozta az Egységben Magyarországért Budapest 16. választókerületében újrázó képviselő-jelöltje.

Kapcsolódó párttagok