mszp.hu | Belföld | Oktatás
2022. december 22. 11:45

Hiller István: Jelenleg alattvalók nevelése folyik Magyarországon

Hiller István: Jelenleg alattvalók nevelése folyik Magyarországon
Az MSZP választmányi elnöke, országgyűlési képviselője, Hiller István az ATV műsorában beszélt a jelenlegi oktatási rendszer legnagyobb problémáiról, illetve arról, hogy mekkora károkat okoz az elhibázott oktatáspolitika a jövő generációjában.

Orbánék szerint a hitoktatás és a testnevelés tekintetében sokat fejlődött az ország, ám továbbra is sokat kell tenni ezek javításának érdekében. Hiller István szerint azonban ez a hozzáállás pont hogy nem a modern oktatást jelképezi. A szocialista politikus szerint nem tantárgyakat kell kiemelni, hanem azt kell látni, hogy nagyon komoly változás megy végbe a tudás átadás-átvétel folyamatában. Az MSZP képviselője szerint alattvalók nevelése folyik jelenleg Magyarországon, a kormányzat azt taníttat a gyermekeknek, amit akar. A korábbi oktatási miniszter a héten a Spirit FM-ben pedig azt is elmondta, nem pótlékemelést, hanem béremelést ígért a kormányzat a pedagógusoknak, így nincs ok arra, hogy  leállítsák a tiltakozásokat. Továbbá az Orbán-kormány nincs tisztában a pedagógusok leterheltségével sem.

Hiller szerint a kritikus gondolkodást, a problémamegoldást egyre inkább kiölik a jövő generációjából. A végletekig részletezett és kontrollált taníttatás nem jó irány, hiszen nem az életre nevel. Az MSZP választmányi elnöke elmondta, a pedagógus-sztrájk és tüntetéshullámok eredménye a múltheti közoktatási konzultáció. Ám ez nem normális így, hiszen a kommunikációnak és a konzultációnak megszokottnak kéne lennie a szakszervezetek és a minisztériumok között.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége levélben kérte Novák Katalint, hogy vegyék vissza a kirúgott pedagógusokat, erre Orbán Viktor azt mondta, ilyet 30 éve nem látott, az MTA nyílt törvényszegésre szólít fel. A szocialista politikus azt mondta, nem meglepő, hogy a miniszterelnök nem látott ilyet évtizedek óta, hiszen nem is volt ilyen helyzet már nagyon régóta. Hiller István szerint nem véletlen az MTA kérése, hiszen ez jelentené a normalitás helyreállítását. A politikus kiemelte, a pedagógusok csak tisztes körülmények között szeretnének tanítani, nem lázadni és rendszert váltani.

A Magyar Szocialista Párt 5 pontban foglalta össze a legfontosabb változtatásokat, melyek szükségesek lennének a minőségi oktatásért:

  1. A jelenlegi NAT nem tölti be feladatát, ezért hatályon kívül kell helyezni. A korábban elkészült és vitára bocsátott NAT-tervezet lépjen életbe mindaddig, amíg a végleges elkészül.
  2. A pedagógusok bürokratikus terheit a legrövidebb időn belül csökkenteni kell.
  3. A tanároknak nagyobb szakmai önállóságot kell biztosítani.
  4. Csökkenteni kell a pedagógusok és a diákok óraszámterheit.
  5. Új egyensúlyt kell kialakítani a kompetenciaalapú és a lexikális tudás között.

Ezek megoldást nyújtanának a legégetőbb problémákra, és új alapokat biztosítanának egy új, korszerű oktatáspolitika megvalósításához.

Kapcsolódó párttagok