mszp.hu | Belföld
2023. április 14. 15:07

Hiller István: Mi nem lehetünk a Fidesz ellenpontja, mi magunk viszonyítási pont kell, hogy legyünk

Hiller István: Mi nem lehetünk a Fidesz ellenpontja, mi magunk viszonyítási pont kell, hogy legyünk
A Magyar Szocialista Párt céljairól, kötelességeiről és legfontosabb feladatairól, valamint arról is beszélt Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke a KlikkTV Mélyvíz című műsorában, hogy miként kell készülni a jövő évi választásokra.

Az amerikai nagykövet bejelentéséről az orosz kémbankként is emlegetett Nemzetközi Befektetési Bankkal kapcsolatban, melyben szankciókat vetettek ki a bank vezetőire, akik között egy magyar is volt, Hiller István elmondta, fontos helyes megközelítésből nézni a történteket. A nagykövet ezzel nem a saját személyes véleményét mondta el, hanem országának a nevében cselekedett, ezért nem szabad a nagykövet személyes bejelentéseként kezelni a szankciókat, hanem az Egyesült Államok döntését kell felismerni a szankciókban. A korábbi oktatási- és kultúrminiszter kiemelte, a politikában azt kell mérlegelni, hogy egy döntés az adott ország kormányát sújtja vagy az ország egészét. 

Hiller István elmondta, magyar nemzeti érdek a NATO-ban és az EU-ban való tagságunk és kötelezettségeink betartása. Az ellenzéknek, így az MSZP-nek is, nem csak lehetősége, de kötelessége is elmondani a nyilvánosságnak, hogy mit tartanak az ország érdekében állónak. Egy szövetségi viszonyban ugyanakkor lehetnek viták, de alapvetően szövetségesnek kell lenni, ennek kell elsődlegesnek lennie, nem az egyet nem értéseknek, mondta el Hiller István.

Az MSZP résztvevője és alakítója is volt a rendszerváltásnak, ráadásul büszkének kell arra lenni, hogy békés úton sikerült azt megvalósítani. A Magyar Szocialista Párt az a párt, amely akarta az országunk NATO-csatlakozását, mi több, el is érte azt. Továbbá az MSZP annak a gondolkodásnak a pártja, mely az Európai Unióba vezette hazánkat, fejtette ki véleményét a szocialista választmányi elnök. A szocialista párt egy pártérdekeken felüli irányt indított el 30 évvel ezelőtt, melynek eredménye többek között az is, hogy a legerősebb katonai szervezet részét képezi Magyarország, tette hozzá Hiller István.

„Nem alternatívát kell állítani, hanem állítást kell mondani” – szögezte le a politikus. Az MSZP nem lehet a Fidesz ellenpontja, hanem egy viszonyítási pont kell, hogy legyen. A jövő évi választásokra pedig úgy kell felkészülni, hogy a Magyar Szocialista Pártnak önmagában kell új irányt mutatnia, nem másokhoz alkalmazkodva kell meghatározni magát.

Hiller István elmondta, a magyar belpolitikai problémákat nem az Egyesült Államoknak kell megoldani, hanem a magyar embereknek, a magyar választóknak. Ebben pedig a pártoknak és a civileknek a maguk módján kell kivenni a részüket. Az MSZP Választmányának elnöke elmondta, büszke arra, hogy Magyarország az Európai Unió tagja és örülne neki, ha erre a legtöbben hasonlóan gondolnának.

Az MSZP-nek jelenleg az a feladata, hogy eljuttassa azt az üzenetet a választóknak, hogy érdemes hinni a kitűzött célokban, hiszen korábban is, amikor volt hit a vágyott célok iránt, akkor mindig sikerült elérni azt. Ma a nemzetet, a hazafiságot kell összekötni európaisággal, ez pedig egy intellektuális kihívás, amit a politikusoknak kell megoldani, zárta gondolatait Hiller István.

Kapcsolódó párttagok