mszp.hu | Belföld
2023. május 02. 19:46

Hiller István: miért tiltották le egy vegyészprofesszor akkumulátorgyárakkal kapcsolatos egyetemi előadását?

Hiller István: miért tiltották le egy vegyészprofesszor akkumulátorgyárakkal kapcsolatos egyetemi előadását?
Hiller István, az MSZP választmányi elnöke azonnali kérdést tett fel a Parlamentben Csák János kulturális és innovációs miniszternek. Azt szerette volna megtudni, hogyan lehetséges az, hogy egy évek óta akkumulátorgyárakkal, akkumulátorokkal foglalkozó vegyészprofesszor nem tarthat előadást a Debreceni Egyetemen?

Hiller István arról érdeklődött, mi a kormány álláspontja arról, hogy a Debreceni Egyetem dékánja egy nemzetközi hírű vegyészprofesszor akkumulátorgyárakkal kapcsolatos előadását letiltotta arra hivatkozva, hogy az aktuálpolitikai témát érint, miközben az egyetemi tanárnak évtizedek óta ez a szakterülete. A professzor nem azért tartotta volna ezt az előadást, mert a kormány akkumulátor gyárakat akar építeni.

Ezzel szemben - folytatta az MSZP politikusa - korábban ugyanezen az egyetemen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a háború és szankciók hatásairól tarthatott előadást.

Csák János távolléte miatt Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára válaszában az egyetemek modellváltásról kezdett beszélni.

 

Kapcsolódó párttagok