mszp.hu | Belföld | Oktatás
2024. április 15. 15:38

Hiller István: Mikor kerül a parlament elé a készülő kulturális törvény?

Hiller István: Mikor kerül a parlament elé a készülő kulturális törvény?
A készülő kulturális törvénnyel kapcsolatban szólalt fel az azonnali kérdések órájában Hiller István korábbi oktatási- és kultuszminiszter, az MSZP országgyűlési képviselője a parlament hétfői ülésnapján. A szocialista politikus azt kérdezte a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkárától, hogy mikor terjesztik a parlament elé a törvényjavaslatot, kikkel fognak arról egyeztetni és mekkora lesz ennek a költségvonzata.

Hiller István szerint egy törvényjavaslat tárgyalási szakaszában mindig elengedhetetlen az egyeztetés a civil szervezetekkel, az érintettekkel, és csak ezt követően kerülhet a kormány elé. A kulturális törvényjavaslat tervezetének már két verziója is megjelent a nyilvánosság előtt, így adódik a kérdés, mikor tervezik azt a kormány elé vinni. Kérdéses továbbá, kivel fognak erről egyeztetni, valamint az is, hogy a magyar kulturális szerkezet jelentős átalakítását tartalmazó tervezetnek mekkora lesz a költségvonzata.

Zsigó Róbert államtitkár válaszára reagálva Hiller István elmondta, a feltett kérdéseire ugyan egyáltalán nem kapott választ, de megismerhette, hogy ő maga mit csinált 14 évvel korábban kultuszminiszterként. Éppen ezért egyszerűsített formában ismét feltette kérdéseit: mennyibe kerül a törvénytervezet által meghatározott átalakítás, egyeztetnek-e a Magyar Színházi Társasággal, a Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetével és kívánnak-e egyeztetni a Független Előadóművészeti Szövetséggel?

Kapcsolódó párttagok