mszp.hu | Belföld
2019. december 12. 13:21

Hiller: Nekem az állam nevében ne jöjjön senki csorbítani a kultúra szabadságát!

Hiller: Nekem az állam nevében ne jöjjön senki csorbítani a kultúra szabadságát!
Fontos lenne a párbeszéd, de a kormány elhallgattatná a fél társadalmat, úgy a parlamentben, mint a színházakban – mondta Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A szocialista politikus megerősítette a sajtóban terjedő „hírt”, hogy szokott beszélgetni Orbán Viktor miniszterelnökkel, bár párbeszédeik elmondása szerint szakmai jellegűek és leginkább egy parlamenti testület munkájához kapcsolódnak.

„Nem teszek le arról, hogy megváltoztassuk azt, hogy a mindenkori ellenzék és kormány a vélemények különbözőségének megtartása és ütköztetése mellett olyan kapcsolatban legyen, hogy tudjon egymással beszélni” – hívta fel a figyelmet Hiller a társadalmi párbeszéd megteremtésének fontosságára.

Ugyanakkor figyelmeztetett, párbeszéd helyett a rezsim most még inkább megpróbálja elnyomni a társadalom demokratikusabb felét. „Én büntetőszankcióknak tartom a házszabály jelenlegi megváltoztatását, mint ahogy annak tekintem az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény megváltoztatását is. De ezt is érdemes belehelyezni az időbe! Az önkormányzati választások eredménye, az ellenzék jelentős térfoglalása, a választók akaratának kifejeződése ezt a büntetőszankciót jelentősen felgyorsította” – magyarázta az új törvények aktualitását Hiller.

A kulturális törvény frissen elfogadott módosítása kapcsán, elmondta, szerinte teljesen más kultúrpolitikára lenne szükség. „Más a felfogásunk arról, hogy az államnak milyen szerepet kell játszania a kultúrában. Én azt gondolom, az a szerepe, hogy biztosítsa a keretet, a terepet és hagyja békén a művészeket. Nem mindegy, hogy én diktálok és elmondom, hogy mi lesz és ki lesz, vagy megteremtem a feltételeket arra, hogy szabadon űzd a művészetedet” – mutatott rá a felfogásbeli különbségre kormány és ellenzék között.

Végezetül a cenzúrával szembeni ellenállásról beszélt. „Miért gondoljuk, hogy az állam önmagában a kormány? Nem az! Az állam az önkormányzatok, számos szervezet, a civilek, sőt, az állampolgárok együttese és közössége! Ezért nekem az állam nevében ne jöjjön egy akármilyen többséggel rendelkező kormány, hogy van egy elképzelése, és azt erővel át akarja nyomni. Sohasem fogom azt elfogadni, hogy csorbítsa a művészet, csorbítsa a kultúra autonómiáját, és szabadságát!” – zárta az interjút Hiller István az MSZP országgyűlési képviselője, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke.

Kapcsolódó párttagok