mszp.hu | Belföld | Közös akarattal Oktatás
2022. január 31. 15:30

Hiller: „Önök otthagyták a pedagógusokat!”

Hiller: „Önök otthagyták a pedagógusokat!”
Az előzetes adatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfő reggelre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkban.

Az Egységben Magyarországért pártjai és okatáspolitikusai mai sajtótájékoztatójukon kiálltak a pedagógusok mellett és ígérték, aprilis 3. után fel fogják szabadítani az oktatást.

Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz-kormány jóllehet azt ígérte, több munkát kér a pedagógusoktól cserébe több bérért, ezt az ígéretét megszegte. „Önök otthagyták a pedagógusokat! Cserbenhagyták és egyedül hagyták! Ők meg összeálltak: a szakszervezetek demonstrációja és követelései helyesek, méltányosak és szakszerűek. Ezért mi, külön-külön és együtt, kiállunk mellettük, és igazat adunk nekik” – jelentette ki a volt kultuszminiszter.

Elmondta, szerinte azért maradt el a pedagógusok bérrendezése, mert még a Fidesz vezetése is tudja, hogy rossza az oktatási rendszer és ebbe már nem akarnak sok pénzt beleölni. „A magyar közoktatás színvonala nem nő, hanem csökken. Minél tovább voltak hatalmon, annál inkább csökkent, a diákok közti érvényesülési különbség meg nőtt” – hangsúlyozta.

„A törvényük megbukott: 10 éve hozták létre és csak ártott a diáknak, a pedagógusnak és ennek az egész országnak” – húzta alá a szocialista politikus, nyomatékosítva, hogy kormány és rendszerváltásra van szükség.

Csányi Tamás, a Jobbik oktatáspolitikusa történelminek nevezte a pedagógus-sztrájk napját. Megköszönte a résztvevők bátorságát és kiállását az ügyért, az őket ért fenyegetések dacára az intézmény fenntartók részéről. „Azt gondolom, hogy nagyon sokan vettek részt, és úgy hiszem, hogy ennek még lesz folytatása is” – jegyezte meg.

Emlékeztetett, már 2021 októberében is követelte a pedagógusok béremelését a kormányzattól a szakszervezetek segélykiáltásának hatására, az akkor elmaradt bérrendezés következménye a mostani figyelmeztető sztrájk.

A jobbikos országgyűlési képviselő Kiemelte, kormányváltás esetén konszenzus van az Egységben Magyarországért pártjai közt a pedagógusbérek fejlesztéséről, hogy azok a diplomás átlagbérhez közelítsenek. „A bérek fejlesztése hozzájárulhat ahhoz, hogy a társadalmi megbecsülése nőjön a pedagógusoknak. (…) Az elkövetkezendő ciklusban 50%-os bérfejlesztést tervezünk, méghozzá nemcsak a tanárok számára, hanem az oktatást segítő kollégák számára is” – jelentette be, illetve bérlakásokat ígért az olyan területekre, ahol a legkínzóbb a tanárhiány.

„Meg fogjuk szüntetni, el fogjuk törölni a KLIK-et, a Klebersberg Központot, a tankerületeket, amelyek gúzsba kötik az iskolákat” – robbantotta a hírt Dr. Erőss Gábor. A Párbeszéd oktatáspolitikusa ígérte, április 3. után az egyesült ellenzék vissza fogja adni a helyi közösségeknek – szülőknek, diákoknak, pedagógusoknak és önkormányzatoknak egyaránt – az önrendelkezés jogát, de ügyelnek majd arra is, hogy mindeközben érvényesüljenek az esélyegyenlőség szempontjai is a közoktatásban.

Józsefváros alpolgármestere jól működő példaként hozta fel saját körzetének óvodáit az önrendelkezésre, ahol egy olyan esélyegyenlőségi programot tudtak megvalósítani – bevezetve az angolt, a bűvészovi programot és az informatikát az óvodában – amely a középosztály számára is vonzóbbá tette a helyi intézményeket.

Tóth Endre, oktatáspolitikus egy 19. századi iparmágnáshoz hasonlította a kormányt, amely lovasrohamot vezényeltet a sztrájkoló munkásai közé, nehogy 1%-ot csökkenjen a profitja. A Momentum elnökségi tagja emlékeztetett, „ennyire érzékeny a kormány a munkavállalói jogokra. (…) A tankerületek leszóltak, az intézményvezetők kiküldték a levelet, hogy jogszerűtlen, törvénytelen, ne merjen senki kiállni. Ennek ellenére nagyon sok pedagógus vette a bátorságot és a munkabeszüntetés eszközével élt. Büszkék vagyunk rájuk és kitartást kívánunk nekik” – fejezte ki az Egységben Magyarországért elismerését és szolidaritását, valamint szabad oktatást, tankönyveket és választható mintatanterveket ígért a pedagógusoknak kormányváltás után.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese az önálló Oktatási Minisztérium visszaállításának fontosságát emelte ki, amely partnerként tekint majd, még akár a sztrájkoló pedagógusokra is a mostani rendszerrel szöges ellentétben. „ Ma pedig ez történik: ez a kormány és ennek a kormánynak az oktatás nyakába ültetett komisszárjai a pedagógusokat, a tiltakozókat, a sztrájkolókat ellenségként kezeli”. A DK oktatáspolitikusa felszólította a kormányt, hogy „fejezze be a tiltakozó pedagógusokkal szembeni fenyegetéseket, listázásokat”.

Az oktatás várható reformjaival kapcsolatban Hohn Krisztina, az LMP frakcióvezető-helyettese nagyon fontosnak nevezte, hogy csökkentsék mind a pedagógusok, mind a diákok leterheltségét. „Ne vonjuk el feleslegesen a pedagógusok figyelmét mindenféle adminisztratív terhekkel” – mondta.

Az iskolán belüli erőszakról úgy vélekedett, „nem börtönőrök kivezénylése fogja ezt megoldani, hanem olyan pedagógiai program és hathatós segítség, amelyet a különféle szakemberek tudnak adni az intézményeknek, tehát növelni kell a szociális munkások és a pszichológusok számát az oktatási intézményekben”.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Koltai Imre emlékére

2022-10-01 13:05

Kapcsolódó párttagok