mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Oktatás
2021. november 09. 09:54

Hiller: Padlássöprés folyik

A kormány „padlássöprést” folytat, de a pedagógusok bízhatnak abban: ha kormányváltás lesz, az új kormány a mindenkori minimálbért teszi a pedagógusbérek kiindulási alapjává – mondta Hiller István, az MSZP választmányi elnöke, az ATV Start című műsorában hétfőn.

„Padlássöprés folyik. (...) Itt olyan mennyiségű pénzt fog eza kormány kisöpörni áprilisig, hogy csak felelősen kell és szabad ígérni.” De „a pedagógusok bízhatnak abban, hogy ha kormányváltás lesz, követeléseik első pontja azonnal megvalósul” – jelentette ki.

Hozzátette: a pedagógusoknak és szakszervezeteiknek „igazuk van”, és a követelésük egyáltalán nem radikális, hiszen a kormány 2011-ben megígérte: a minimálbért teszi a pedagógusbérek vetítési alapjává. Ez két évig történt így, aztán a bér „ott maradt”; ma is a 2014-es minimálbér a vetítési alap, aminek a 2022-re bejelentett 200 ezer forintos minimálbér már majdnem a duplája.

Az egyetemek alapítványokba való kiszervezését a korábbi oktatási és kulturális miniszter a hatalomátmentés látható kísérletének, nem pedig a magyar felsőoktatás színvonalának emelését szolgáló eszköznek nevezte.

Furcsának nevezte, hogy a Fudan Egyetem még meg sem érkezett, a majdani egyetemet működtető alapítványnak azonban már kinevezték a főigazgatóját.

„Hallgató még nincs, professzor még nincs, főigazgató meg már van” – jegyezte meg.

Arról, hogy a miniszterelnök egy koreai egyetem Magyarországra jöveteléről is beszélt, Hiller azt mondta: „Látnom kell a konstrukciót”. Hozzátette: a dél-koreai oktatás színvonala egyébként jó, azzal pedig nincs baj, ha egy külföldi egyetem a magyar felsőoktatás színvonalát emeli, de ma még kevés erről az információ, azt sem lehet tudni, melyik egyetemről lenne szó.

„Nekem Inkább az a feltűnő, hogy a nagy keleti nyitás lassan már nyugati zárást jelent” – jegyezte meg, hozzátéve: ezek tandíjas egyetemek, ahol a hallgatónak magas tandíjat kell fizetni, „nem a magyar hallgatók számára létesül ez valójában. (...) Ez az elitképzésen belüli elitképzés”.

Felháborítónak nevezte, ha a kormány által megígért és elfogadott, az egész magyar felsőoktatás hasznára szolgáló Diákváros-projekt kútba esik vagy részben kútba esik a Fudan Egyetemmel kapcsolatos kormánytervek miatt.

Azt mondta: „az tűnik logikusnak”, hogy az erről szóló, Karácsony Gergely kezdeményezte népszavazás, ami az esetleges kormányváltást, de az országgyűlési választást mindenképpen befolyásoló ügy, az országgyűlési választások előtt vagy azzal egyidejűleg legyen.

Kérdezték a választmányi elnököt a közös ellenzéki listáról; azt mondta, az MSZP azt akarja, ez karácsonyig készüljön el. Pártja jövő szombati választmányi ülésén, melyre Márki-Zay Péter elfogadta a meghívását, erről egyeztetés kezdődik.