mszp.hu | Belföld
2020. szeptember 21. 11:08

Hiller: teljes egységre van szükség az MSZP-ben

Hiller: teljes egységre van szükség az MSZP-ben
Katasztrofális helyzetben az ország, ami most különösen az oktatásban szembetűnő. Az MSZP küldetése, hogy teljes egységbe kovácsolódjon annak érdekében, hogy az ellenzék, a pedagógusok és az emberek általában visszakapják mindennapjaikban a döntés lehetőségét – erről beszélt Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa, képviselője, leendő választmányi elnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Míg az érettségikkel kapcsolatban megfogadta a szocialisták pár jótanácsát a kormány, mára teljesen megszűnt az oktatás terén a párbeszéd, mondta Hiller István. Kérdésre megerősítette, nem gondolja, hogy a koronavírus-járvány második hullámának kezdetén biztonságban lennének tanárok és diákok az iskolákban.

„Lassan eltelt egy hónap az iskolakezdés óta, és a kormány rossz úton jár azzal, hogy az oktatást olyan mértékben központosítja, mint amilyen – mióta magyar tanügyigazgatás önállóan létezik, azaz Eötvös József óta – nem volt. A rendszer arra szoktatta rá a pedagógust és az iskolaigazgatót is, hogy a döntéseket felfelé nyomja, hiszen jóval feljebb döntenek szinte minden dolgukról. Ráadásul a specifikumok eltérnek. A rendszer rosszul működik: elvette a döntés lehetőségét azoktól, akik tudnának dönteni” – illusztrálta az oktatáson az ország botrányos helyzetét az oktatási szakpolitikus.

Elmondta, pártja szerint többet kellene adni a belátásra, a helyi döntési lehetőségekre és tenni kéne a demokratikus értékek megerősítéséért. „A jó központi döntés az, hogy megteremtjük a lehetőségét annak, hogy helyben döntsél; hogy most nagyobb szabadságot adunk. A rendszer maga most a magyar közoktatás színvonalának megtartásra sem jó és elegendő”.

Hiller hangsúlyozta, sok a megkésett döntés az oktatásban. „Például, mi akadályozta meg a jelenlegi kormányt, hogy a nyáron beszerezzék a hőmérőket az iskolák számára, amikor mindenki tudta, hiszen az orvosprofesszorok és járványügyi szakértők megmondták, hogy ősszel lesz vírushullám. Megkésettség és rendszer jellegű probléma van” – tette hozzá

Megjegyezte, a sokat vitatott Nemzeti Alaptanterv módosításának bevezetését is el kellene halasztani, tekintettel a járványügyi körülményekre. „Egy valóban sokak által – és nem politikusok által is – kritizált oktatási keretet a legnagyobb baj közepén ráhúzni a rendszerre ostobaság és felelőtlenség! Ha a gondolkodókra hallgatnának, akkor most vissza lehetne vonulni arcvesztés nélkül” – javasolta, aláhúzva, hogy a szakemberek véleményével egyetért valamennyi ellenzéki párt.

Reagálva a közelgő tisztújító kongresszus kapcsán megjelent, egymástól eltérő tartalmú szocialista politikusi nyilatkozatokra kiemelte, az MSZP-nek vezető szerepe lesz az ellenzék összefogásában, ezért a párt egészének nagy felelőssége van abban, hogy az emberek meghozhassák a helyes döntéseket. „Az MSZP-ben minden vitának van legitim fóruma, és nagyon nagy a felelősség. Éppen ma jelent meg egy felmérés, egy elemzés, hogy az ellenzék és a kormánypártok fej-fej mellett vannak. Nagy a felelősségünk, de mindannyian azt kívánjuk, hogy az MSZP erős és tapasztalatait felhasználó részese legyen az ellenzéki együttműködésnek. Az eredmény sokakat érdekel, és mindent meg lehet vitatni”.

Megerősítette, ha megszavazzák, vállalja az MSZP választmányi elnökének feladatait és a nemrég feloszlatott Pest megyei szervezet háza táján is rendet teremt, demokratikus úton. „A felelősséget vállalom, hogyha holnap a párt küldöttei megbíznak ezzel, kezelem a helyzetet. Nálunk a választmány a párt parlamentje. Én úgy gondolom, hogy egy parlamentben – a párton belül és a párton kívül is – a különböző vélemények legitim módon csaphatnak össze. A folyosókról be akarom hozni a vitákat a termekbe.

(…) Mindenkit társamnak tekintek, senkiről nem fogok elítélően nyilatkozni. Meg kell teremteni a kereteket, és kell egy személy, aki ezt vezesse. Ujjá fogjuk szervezni Pest megyét: erős MSZP-t csinálunk ott is, mint ahogy az összes többi választókerületben élő és működő szervezete van a Magyar Szocialista Pártnak” – üzent a küldötteknek a most tartandó kongresszus előtt Hiller István, az MSZP választmányi elnök jelöltje.

Kapcsolódó párttagok