mszp.hu | Belföld
2023. március 28. 10:03

Hiszékeny Dezső: Gondolják újra az építésfelügyeleti rendszert!

Hiszékeny Dezső: Gondolják újra az építésfelügyeleti rendszert!
„Ebbe a rendszerbe szinte kódolva van a katasztrófa” – mondta Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője, a március elején a XIII. kerületben történt, szakszerűtlen épületbontással kapcsolatosan.

Hiszékeny Dezső, a választókerület parlamenti képviselője a Miniszterelnökség államtitkárának feltett azonnali kérdésében elmondta, hogy „2023. március 6-án, a Váci úton egy épület szakszerűtlen bontása következtében, akkora por és törmelékfelhő keletkezett, hogy az akkor kétszer négy sávos Váci úton életveszélyessé vált a közlekedés.” A szemtanúk, valamint az ott tartózkodók beszámolója alapján elmondható, hogy iszonyú volt a hangzavar, remegett a föld, továbbá akkora porfelhő keletkezett, hogy az emberek „az orrukig sem láttak” – érvelt hétfő esti felszólalásában a szocialista politikus.

Senki nem tudta, hogy mi történik, mert nem volt sem előzetes értesítés, sem figyelmeztetés, így a környéken élő emberek veszélynek voltak kitéve. A porvihar keltette riadalomban az emberek nem voltak biztonságban. Elfogadhatatlan, hogy a tervezett bontásról nem értesítették sem az ott élőket, sem az arra közlekedőket.

Felmerül a kérdés: alkalmas-e a kormányhivatalokban belül kialakított építésügyi és építésfelügyeleti rendszer az építkezések biztonságos kezelésére? Mindenesetre tényszerűen kijelenthető, hogy ennél az esetnél nem látták még a környéken sem az illetékes hatóság szakembereit.

Az államtitkár a képviselői kérdésre elmondott válaszában azzal védekezett, hogy a hatóság azonnali hatállyal leállította a beruházást, amint megbizonyosodott a szakszerűtlen bontásról. Hiszékeny Dezső viszontválaszában elmondta, hogy az építkezés veszélyes üzem, hiszen „emberek élete és óriási vagyoni értékek” múlhatnak azon, hogy a hatóság biztosítani tudja-e az építkezések és a bontási munkák rendezettségét, szabályszerűségét. „Ezért számon kért szabályokra és rendszeres jelenlétre van szükség” – zárta felszólalását Hiszékeny Dezső.

Kapcsolódó párttagok