mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás Pénzügy
2021. május 13. 10:49

Hitegetés helyett valódi béremelést! – Legyen adómentes a minimálbér!

A kormány ismét csak hitegette a legalacsonyabb bérért dolgozókat, ugyanis úgy tűnik, hogy idén még a belebegtetett 1%-kal sem akarja növelni a minimálbért. A dolgozóknak azonban már most égető szüksége van az emelésre, nem 1%-osra, hanem annál többre. Áprilisban 5,1%-kal voltak magasabbak az árak az egy évvel korábbinál, így a februári 3,6%-os minimálbér-emelés már semmit sem ér.

A dolgozók szemébe hazudnak a fideszes politikusok, amikor azt mondják, hogy nem lehetséges az emelés, hiszen bármikor megtehetnék és a pénz is megvan rá, csak nekik fontosabbak a stadionok, mint az emberek megélhetése. Ha a Fidesz támogatná az MSZP javaslatát, akkor a minimálbér adómentességével 15%-kal emelkednének a legalacsonyabb fizetések, az adócsökkentés révén pedig, mindazoknak növekedne a bére, akik bruttó 321 ezer forintnál kevesebbet keresnek, így 2,3 millió ember helyzete javulna.

Ez csak döntés kérdése. Az MSZP-ben megvan a politikai akarat ahhoz, hogy felzárkóztassuk a magyar minimálbért, ami jelenleg az Európai Unión belül a sereghajtók közé tartozik, a visegrádi országok között pedig a legalacsonyabb.  Azonban ismerjük a Fideszt, ezért a dolgozók számára a garanciát ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti, mert az MSZP, ahogyan azt a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ígéri, 2022 után adómentessé teszi a minimálbért.

MSZP

Bővebb információ: Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese