mszp.hu | Belföld
2022. április 28. 10:59

Hiteles politizálást, baloldali közösségépítést!

Hiteles politizálást, baloldali közösségépítést!
Határozott, hiteles, következetes politikára van szükség, és a baloldali közösségek kiszélesítésére és erősítésére – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és megválasztott parlamenti képviselője a Spirit FM műsorában csütörtökön, közölve: „nem ugrik el” az elől, hogy vezető tisztségért induljon a pártban, ha az hangsúlyosan az értékei mellett marad.

„A politizálásunknak az alapja a közösségépítés, hiszen baloldaliak vagyunk, és közösségben hiszünk. Ezt a közösséget kell még erősebbé tennünk, még jobban kiszélesítenünk” – mondta Komjáthi a rádió Aktuál című műsorában.

Felhívta a figyelmet: a pártok erejét az emberek adják és a hitelesség, „úgyhogy szerintem nem kell feltalálni a spanyolviaszt: határozott, következetes és hiteles politikára van szükség”.

Mint mondta, az MSZP erős szociáldemokrata párt, ami „eddig is azzal foglalkozott, ami az embereket legjobban érintette: a megélhetés, a lakhatás problémáival”.

„Az MSZP érti a vidéket” – szögezte le újra, hozzátéve: „nem véletlen”, hogy annak idején az MSZP támogatásával indult Éhségmenetek vidékről hozták az üzenetet: baj van, a kormány a vidéket magára hagyta. A párt javaslata a minimálbér adómentessé tételére, és cselekedeteinek hosszú sora, szintén elsősorban a vidéket érinti.

Mint mondta, foglalkozni kell a párt megújításával, el is indultak a belső viták és konzultációk, „mindenképpen változtatni kell”, de nem az esetleges logóváltoztatás a lényeg, „nem az az üzenet, hogy most az MSZP megújítása (...) mindent felülír”.

Ezzel szemben az üzenet az, hogy a szocialisták most is azzal foglalkoznak, ami az emberek számára nagyon fontos: például, hogy a Tungsramtól 1600 dolgozót tettek az utcára a kormány asszisztálása mellett, amely engedi, hogy a kollektív szerződés módosítása miatt ne lehessen sztrájkolni; vagy hogy tavaly 84-en haltak meg munkabalesetben, ami 30%-os növekedés, és a kormány semmit nem tesz ez ügyben. Komjáthi megjegyezte: 15 szál vörös szegfűvel emlékeznek meg erről Csepelen csütörtökön a munkabalesetben elhunytak emléknapja alkalmából.

„Üzenem mindenkinek, aki már annyiszor eltemette az MSZP-t, és most is arra ácsingóznak, hogy mi megyünk a levesbe: nem. Az MSZP élt, él, és élni fog” – szögezte le.

Ehhez pedig mindenkire szükség van, „a tapasztalatra, a cselekvésre, és természetesen új arcokra” – de a régiekre is. „Én biztosan nem fogok soha olyat mondani, mint annak idején (az) egyik MSZP- politikus, hogy akkor most lépjenek hátra az öregek” – húzta alá személyes vállalásként.

Új arcokként Vajda Zoltánt említette, aki MSZP-s színekben kerül újonnan a Parlamentbe „kiváló” gazdasági szakpolitikusként, és Szelényi Zoltán orvost, aki „sajnos nem került be a Parlamentbe, de ott van a csapatban, segíti a munkánkat”.

Az MSZP szeptemberben esedékes tisztújításával kapcsolatos kérdésre az elnökhelyettes azt mondta: mindenkinek tudja támogatni az elnöki-társelnöki pályázatát, aki továbbviszi a párt szociáldemokrata politikáját, amely „a dolgozó emberekről, munkavállalókról, szakszervezetekről, megélhetésről szól”.

Ujhelyi Istvánt, az MSZP európai parlamenti képviselőjét, aki már bejelentette: elindul a társelnöki tisztségért, Komjáthi „barátjának és harcostársának” nevezte, aki alkalmas a feladatra. Hozzátette: támogatja, amit Ujhelyi felvállalt. „Olyan ember (...), aki hogyha kellő támogatást kap, akkor ezt meg is csinálja”.

Ismételt kérdésre, hogy ő maga indul-e elnöki, társelnöki vagy újra az elnökhelyettesi posztért, az felelte: „Hogyha hívnak, hogyha van rá igény, akkor nem ugrok el előle”.

„Én a hitemet, a szívemet és a munkában szerzett tapasztalatomat tudom adni. Hogyha a pártnak erre szüksége van, akkor itt vagyok” – jelentette ki.

Hozzátette: továbbra is teszi a dolgát akár frakciótagként, akár az MSZP vezetésében; a megmérettetésen való indulásához látnia kell, milyen politikát képviselnek az induló társelnökjelöltek.

„Hogyha az értékeink mellett maradunk és ezt a vonalat visszük, és ez hangsúlyos marad, hogy a munkavállalókat, a dolgozó embereket képviseljük, akkor együtt tudok dolgozni azzal az elnökkel, akkor úgy fogok dönteni, hogy elindulok” – mondta.

Az ellenzéki együttműködésről elmondta: az üzenetekkel nem volt probléma; inkább azzal, hogy nem látták a választók, hogy egységesen tud majd kormányozni az ellenzék.

„Mondom ezt minden ellenzéki pártnak, hogy addig, amíg nem fogunk tudni hiteles kormányzóképességet felmutatni, ne is álmodjon senki kormányváltásról” – fogalmazta meg.

Hozzátette: várhatóan most minden párt „értelemszerűen” a saját erősítésével fog foglalkozni, de „foglalkoznunk kell azzal is, hogy hogyan tovább együtt, amikor majd oda érünk, hogy újra együtt fogunk tudni működni”, „hogy ez egy erős szövetség legyen”.

Kapcsolódó párttagok