eszakonline.hu
2011. november 26. 13:00

Hitvány törvénnyel mennek az MSZP ellen

Gúr Nándor szerint az MSZP-t is bűnösnek kikiáltó fideszes javaslat egy majdani kormányváltó erő elleni támadás. Nem az MSZP-ről, hanem a magyar demokratikus rendszer felszámolásáról, a másként gondolkodók üldözéséről, egy lehetséges kormányváltó párt ellehetetlenítéséről szól az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseit tartalmazó jogszabály preambuluma, melyet a Fidesz az elmúlt hét végén nyújtott be a parlamentnek.

A törvény kimondaná, hogy az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Mindez azonban egyben figyelemelterelés is: a Fidesz azt akarja, hogy ne a tarthatatlan gazdaságpolitikájukról beszéljen az ország, arról a tévútról, melynek újabb szomorú következményeként csütörtökön éjszaka a Moody's hitelminősítő a bóvli kategóriába, azaz a már befektetésre nem ajánlott sávba sorolta a magyar kormánykötvény-osztályzatot. Minderről három szocialista politikus, Gúr Nándor és Nyakó István országgyűlési képviselők, illetve Vécsi István, a megyei közgyűlés tagja beszélt pénteken, Miskolcon.

Mint arról korábban az ÉszakOnline is beszámolt, az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumában a Fidesz kijelentené, hogy az MSZMP és jogelődei, valamint a kiszolgálásukra létrehozott politikai szervezetek "bűnöző szervezetek" voltak, amelyek vezetői el nem évülő felelősséggel tartoznak "az elnyomó rendszer fenntartásáért, irányításáért, a jogsértésekért és a nemzet elárulásáért". A szöveg érinti az MSZP-t is, mégpedig úgy, hogy kimondaná: a szocialista párt az MSZMP jogutódaként, "a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán" osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

Gúr Nándor ezzel kapcsolatban rámutatott: az MSZP egy teljesen törvényes és legitim párt, amely oroszlánrészt vállalt az állampárti, diktatórikus rendszer lebontásában, a demokratikus jogállam kiépítésében. A párt 1990 és 2010 között, az eddig megtartott szabad, demokratikus országgyűlési választások során négyszer szerezte meg a legtöbb szavazatot, háromszor kormányt is alakíthatott. A Fidesz javaslata azt tükrözi, hogy Orbán Viktorék felismerték: a 2010-es választások után, bár az MSZP súlyos vereséget szenvedett, de mégsem kényszerült térdre, s van rá esély, hogy vezetésével a következő választásokon leválthassák – mint fogalmazott – „az orbáni diktatúrát". Az MSZMP-vagyonról szólva hangsúlyozta: a vagyont a demokratikus átalakuláskor újraosztották, minden akkori számottevő politikai erő, párt, így a Fidesz is, osztozott rajta. Csak aztán voltak olyanok – fűzte hozzá elsősorban a Fideszre utalva – akik a székházak eladásával pénzzé tették ezt a vagyont.

Nyakó István szerint a Fideszhez közel álló Pozsgay Imrét és Szűrös Mátyást, a kormánytag Pintér Sándort, a köztársasági elnök Schmitt Pált, a miniszterelnök Orbán Viktort nem azért kell felelősségre vonni, mert vezető tisztséget töltöttek be az egykori állampártban (Szűrös, Pozsgay), vagy a KISZ-ben (Orbán), esetleg fontos posztokon dolgozhattak az előző rendszerben (Schmitt, Pintér), hanem azért, amit most tesznek. Rámutatott: a fideszes javaslat preambuluma több olyan MSZMP-s bűnt is felsorol, melyekre akár azt is lehetne mondani, hogy ma is léteznek, csak azokat mások követik el. Ilyen szerinte például „a többpártrendszerre épülő demokratikus kísérlet (...) felszámolása", „a kizárólagos hatalomgyakorlás és a törvénytelenségre épülő jogrend kiépítése", „a tulajdon szabadságán alapuló gazdaság felszámolása", vagy „az ország (...) versenyképességének végzetes lerontása".

Vécsi István szerint a sikerpropaganda ellenére napról-napra rosszabb a gazdasági helyzet Magyarországon, a „félelem és az elkeseredettség" országa lettünk. Eközben a kormány gőzerővel hajtja végre a Horthy-rendszer restaurálását. Szerinte a törvénytervezettel egymillió embert (MSZMP-tagot, KISZ-tagot, akkori szakszervezetiseket, vagy éppen nőtanács-tagot) vádolnának meg. Ez járhatatlan út, ezzel minden demokratikusan gondolkodó embernek szembe kell szállnia.