mszp.hu | Belföld
2020. március 04. 13:36

Hivatali visszaélés a közmédiában? - a médiahatósághoz és a Legfőbb Ügyészhez fordul Kunhalmi Ágnes

Hivatali visszaélés a közmédiában? - a médiahatósághoz és a Legfőbb Ügyészhez fordul Kunhalmi Ágnes
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) és a Legfőbb Ügyészhez fordul Kunhalmi Ágnes, hogy állapítsák meg: volt-e illetéktelen külső beavatkozás és hivatali visszaélés a közmédiánál – jelentette be az MSZP képviselője sajtótájékoztatón szerdán.

Kunhalmi a Politico című brüsszeli lapban megjelent cikk és az abban idézett levelezés miatt írásban kérdezi Polt Pétert – mely feljelentésnek is tekinthető -: megvalósulhatott-e a hivatali visszaélés bűntette, ha arra jogosulatlan, a közszolgálati média szervezetrendszerén kívüli személyek jogtalan befolyást gyakoroltak a hírszerkesztésre?

Karas Monikától, az NMHH Médiatanácsának elnökétől azt kérdezi: indított-e korábban, vagy indít-e most hivatalos eljárást a hatóság annak kivizsgálására, hogy mennyiben áll külsős jóváhagyás, kontroll és befolyás alatt a közszolgálati média hírszerkesztési tevékenysége? Ha nem, miért nem indított, ha igen, mit állapítottak meg?

Kéri Karast: részletesen cáfolja a Politicóban megjelent információkat, dokumentumokkal, és kérdezi: milyen következményekkel jár, ha bebizonyosodik, hogy illetéktelen személyek gyakorolnak kontrollt a közmédia felett?

Emlékeztetett: a Médiatanács elsődleges feladata, hogy biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését a médiában, megteremtse és fenntartsa közösség és a médiumok érdekei közötti egyensúlyt. A Politicóban megjelentek szerint pedig a szerkesztőknek „fentről” előzetes engedély kell bizonyos témák bemutatásához a közszolgálati médiában.


Ezek közé tartoznak a zöldügyek, a klímavédelem, Greta Thunberg klímavédelmi aktivista, az európai uniós ügyek, az egyházakkal kapcsolatos témák, a migráció és olyan nemzetközi civilszervezetek említése, mint a Human Rights Watch és az Amnesty International – sorolta.

„Akik a Magyar Televíziót nézik, azok nem is tudják, (…) hogy vannak ilyen szervezetek és hogy azoknak mi a véleményük” - mondta Kunhalmi.

A szerkesztők mindennap „fentről” kapják a listát az említett ügyekben, azaz „folyamatos kézi vezérlés történik”. Ráadásul még csak azt sem tudják, hol van a „fent” – mutatott rá Kunhalmi.

Ez alapján az MTVA valóban rászolgált arra a minősítésre, hogy nemcsak hogy kiegyensúlyozatlan a tájékoztatás, de a közszolgálatiságnak nyoma sincs a közmédiában, az egészen az állampárt szócsövévé vált – jelentette ki.

Elmondta: bebizonyosodott, hogy az ellenzéki képviselők jogosan voltak az MTV székházában és jogosan követelték a független média 5 pontjának beolvastatását.

Az MTVA ellen indított „Kunhalmi és társai” pert is jogerősen megnyerték Kunhalmiék első- és másodfokon is, tehát a birtokvédelmi eljárásban sem volt igaza sem a jegyzőnek, sem az MTVA-nak. Március 18-án pedig abban a perben vár ítéletet Kunhalmi, amit egyoldalú tájékoztatás miatt indított az MTVA ellen, mivel a birtokvédelmi ítéletek nyomán az MTVA egyszer sem volt kíváncsi sem az ő, sem az ügyvédje véleményére, miközben az MTVA-t képviselő ügyvédet megszólaltatta.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok