2012. február 22. 14:29

Hoffmann a javunkat akarja, de mi NE adjuk!

A Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom elvárja a kormánytól, hogy állítsa vissza a tavalyi szintre, az egyetemekre és főiskolákra felvehető hallgatók keretszámát.


Forrás: MTI

 

Mi fiatalok elvárjuk, hogy a Fidesz-KDNP és Fidelitas parlamenti képviselői az általuk mindig is fontosnak tartott – de be nem tartott – társadalmi egyezetés után döntsenek a felsőoktatást is érintő kérdésekről.

A kormány „fűnyíróelv” szerint csökkentette az államilag finanszírozott férőhelyek, amely nem mutat semmilyen alapos szakmai megalapozottságot. Úgy csökkentette a férőhelyeket, hogy figyelembe sem veszi az aktuális és jövőbeni munkaerő piaci igényeket és szintén figyelmen kívül hagyta a helyi sajátosságokat is.

A keretszámok dilettáns átalakítása, és egyes területek állami finanszírozásának szinte teljes felszámolása számos bizonytalanságot felvet: a javaslat ellentmond a korábbi évek elhelyezkedési statisztikáinak és a keresleti viszonyoknak, emellett egy jól működő jogállam és piacgazdaság számára nélkülözhetetlen területeken hiányszakmák kialakulásához vezet.

Hoffmann Rózsa több ezer fiatalt kényszerít költsége utazásra és lakhatásra, miközben tradicionális és kimagasló szakmai múltú vidéki felsőoktatási intézményeket sodor kilátástalan helyzetbe, a brutálisan alacsony férőhelyszámok miatt.

Az új felsőoktatási törvény hitelfelvételre kényszeríti a diákokat, amely miatt több milliós adósággal fogják kezdeni életüket. Így szeretnénk megkérdezni, hogy a diákhitel törlesztéséhez és a családalapításhoz milyen jövedelemre lesz szüksége egy fiatalnak, mert véleményünk szerint a 47 ezer forint és 1 kecske szorozva 4-el is kevés lesz!

S végül mi, a Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom tagjai „szeretettel” ajánljuk Hoffmann Rózsának Petőfi Sándor, Mit nem beszél az a német… című versét.