2012. június 26. 14:02

Hoffmann Rózsa meghátrált – és ez jó!

Az oktatási államtitkárság vezetője ma bejelentette, hogy hallgatói férőhelyeket csoportosítanak át. Több heti huzavona után végre megszületett a döntés és ennek értelmében az eredetileg részösztöndíjas képzési helyekből teljes állami ösztöndíjas helyeket hoznak létre.
A bejelentésnek az az oka, hogy az új felsőoktatási törvény által bevezetett részösztöndíjas képzési forma a jelentkezések alapján teljes csődöt mondott. Erre a formára nem volt elég jelentkező, mert fizetni is kellett volna érte és a röghöz kötési dokumentumot is alá kellett volna írni, így szinte senki sem választotta. Ennek eredményeképp sok ezer hallgatói férőhely maradt volna betöltetlen. A mostani döntés ennek a kudarcnak a beismerése. A beismerés kellemetlen az oktatási kormányzatnak, de jó a felvételizőknek, mert így legalább nem marad kihasználatlan férőhely, bár a menet közben megváltoztatott szabályok felvethetnek még aggályokat.
 
A felsőoktatás költségvetése jelentősen csökkent tavaly, jelentősen csökkent idén és jelentősen csökkenni fog jövőre. Az állami támogatás radikális csökkentése és a rosszul kidolgozott felvételi férőhely kiosztás egyszerre okozza a mostani problémát. A tavaly decemberben elfogadott új felsőoktatási törvény láthatóan átgondolatlan, ezt bizonyítja, hogy még a gyakorlatban életbe sem lépett máris módosítani kell!
 
Az MSZP megítélése szerint káros és rossz irány a magyar felsőoktatás állami támogatásának csökkentése és hibás az a koncepció, amelyre az új felsőoktatási törvény épül. A mostani döntés, a hiba beismerése ennek bizonyítéka.
 
Hiller István,
az MSZP Humánpolitikai kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő