közlemény Orosháza
2012. október 29. 16:25

Hogy áll a lepényevéssel, Dancsó úr?

Már egy éve tart a vita az általános iskolák államosításáról. A Hoffmann Rózsa KDNP-s politikus vezette oktatási államtitkárság gyakorlatilag őskáoszt idéz elő az ágazatban, fideszes politikusok is rendre erős kritikákat fogalmaznak meg a folyamattal kapcsolatban. Elég Pokorni Zoltánra utalni, aki legutóbb a HVG-ben aggódott nyilvánosan: „egy furcsa rendszer képe bontakozik ki” − mondta.

(http://hvg.hu/itthon/20120914_Politikailag_kockazatos_lesz__Pokorni_Zol)

A legutóbbi orosházi testületi ülésen ellenben a városunk fideszes képviselői, élükön Dancsó József polgármesterrel, úgy tettek, mintha minden rendben lenne. Majd ma arról ír a Népszabadság (http://nol.hu/belfold/20121029-atleptek_a_frakcion), hogy „Levegőnek nézték a Fidesz-frakciót. A Fidesz-frakcióban ülő polgármesterek elemi erővel háborodtak föl azon, hogy az iskolák államosításáról szóló jogszabálytervezetet mindenféle egyeztetés nélkül nyújtották be az Országgyűlésnek”.

Tavaly ősszel hazudott először Dancsó József az iskolák − akkor még − tervezett államosítása kapcsán. Azt mondta, hogy „visszaszerződjük majd az önkormányzati fenntartású iskolát, annak érdekében, hogy mi legyünk továbbra is a fenntartók… jártunk Hoffmann Rózsa államtitkár asszonynál. Erről is szót váltottunk, és úgy láttam, úgy gondolom, hogy részéről sincs ennek semmilyen ellenérve”. Majd néhány nappal később megszavazta azt a törvényt a Parlamentben, amely kizárta, hogy önkormányzat általános iskolát tartson fenn, tehát szó sem lehetett semmilyen „visszaszerződésről”. Sajátságos, viccelődős stílusával még így is fogalmazott: „van a dolgoknak egy folyamata, mint a lepényevésnek, és amikor a következő falathoz elérünk, akkor kell bekapni azt, és ilyen értelemben akkor tudunk jóllakni, amikor már a teljes lepényt elfogyasztottuk”. Hát most itt van előttünk a teljes „lepény”, Dancsó úr, „gratulálunk” hozzá!

Amikor a testületi üléseken soroltuk a pedagógus szakma kritikáit, félelmeit, felhívtuk a figyelmet az államosítás értelmetlenségére és veszélyeire, az volt a válasz, hogy minden rendben lesz, és az államosítás majd az összes problémát meg fogja oldani. Kétségtelenül határozottan képviseltük ebbéli véleményünket Dancsó Józseffel szemben, ezt az Orosházi Élet nem is mulasztotta el kiemelni. Bár jobban örültünk volna, ha a testületi ülés azon tartalmi része is megemlítésre kerül a közpénzből minden orosházi háztartásba eljutó lapban, amikor fideszes országgyűlési képviselők, városvezetők aggályait, kételyeit soroltuk az egész államosítási hercehurcával kapcsolatban. Csak néhány ezek közül ízelítőül:

„Ez biztos, hogy konfliktusos helyzet lesz…” − Dr. Hoppál Péter, középiskolai ének-zene tanár, karnagy, közoktatás-vezető, Pécs Megyei Jogú Város oktatási bizottsága fideszes elnöke;

„Egy hatalmas változás előtt állunk, legalább olyan, mint ami 22 évvel ezelőtt volt, amikor az államtól az önkormányzatokhoz kerültek a közoktatási intézmények, most ez fordított irányban igaz.” Pánczél Károly, Gyál fideszes alpolgármestere, földrajz-történelem szakos tanár, közoktatás-vezető;

„Már olyan napi kérdéseket, mint amilyeneket igazgatók tesznek fel, hogy ki veszi a koszorút az iskola névadója szobrának a koszorúzásához, nagyon fel sem merek tenni.” − Ugyanő;

„Kevés az időnk, és nagyon sok a megoldandó feladat.” Kucsák László, Budapest XVIII. kerület fideszes alpolgármestere, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyik alapítója, 2010-ig gyakorló iskolaigazgató;

„Ezt a vitát le kellene folytatnunk, azt gondolom előbb vagy utóbb. Ez a kisebbik baj, mert lefolytatjuk, de utána még végre is kellene hajtani ezt a törvényt január 1-jéig. Erre az 51 napra a fiaim a maguk tizenéves módján azt mondanák, hogy karcos.” − Pokorni Zoltán, az I. Orbán-kormány oktatási minisztere, jelenleg Budapest XII. kerület fideszes polgármestere.

(Jegyzőkönyv az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának 2012. október 9-én, kedden, 14 óra 12 perckor a Képviselői Irodaház V. emelet 532. számú tanácstermében megtartott üléséről. Három részben közreadva itt: https://www.facebook.com/notes/f%C3%BCvesi-s%C3%A1ndor/karcos-1-iskol%C3%A1k-%C3%A1llamos%C3%ADt%C3%A1sa-k%C3%A9rdezz-felelek/157025351107289)

Ezt a vitát le kellene folytatnunk − hangzott el tehát fideszes politikus szájából néhány héttel ezelőtt, de úgy látszik, az Orbán-kormány már az egész Fidesz-frakciót levegőnek nézi. Itt, Orosházán pedig a Dancsó József vezette Fidesz bennünket és a város polgárait nézi madárnak. Elég volt, Dancsó úr, a hazudozásokból, elég a város és az önkormányzatiság ellen végrehajtott felelőtlen és káros döntéseiből! Hogy ön személy szerint „elemi erővel” felháborodott-e, azt nem tudjuk. De hogy mi igen, az biztos!

MSZP Orosházi Szervezete elnöksége