2011. december 16. 10:35

Hogy nyaraljunk közpénzen

Úgy tűnik, a Fidesz szereti a közpénzből fizetett téli nyaralásokat. Nem csak pár hete kaptak kedvet fideszes polgármesterek az Azori szigetekre 4 napra kiruccanni papíron önkormányzati ügyeket intézni, hanem már januárban is élvezte a mexikói Cancun fehér homokos partjait a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium delegációjának 17 tagja 18 millió forintért hivatalosan klímaügyi konferencián. Kár, hogy hazajöttek.

A legszebb azonban Illés Zoltán angliai lazulása volt. Hat napra (!) ment ki azért, hogy átvehesse a Vegyészmérnökök Szövetségének tiszteletbeli tagságáról szóló dokumentumot. Most abba ne menjünk bele, hogy hány részletben vette át, vagy egyáltalán miért kellett mindehhez hat teljes napot közpénzen kifizetni, de ehhez a rendkívül fontos feladathoz még szüksége volt két kísérőre is az államtitkár úrnak. Biztos nehéz volt a díj és nem bírta egyedül tartani.

De Illés úr szereti a télből a nyárba történő kiruccanásokat, amire elviszi munkatársait is, így február 15. és 24. között 10 napot töltöttek Kenyában, az UNEP (United Nations Environment Programme) Kormányzótanácsának és a Globális Miniszteri Fórumnak 26. ülésén. Ez csekély 7,6 millió forintba került az adófizetőknek.

De hasonlóan létfontosságú, kiemelt nemzetgazdasági érdek lehetett Kardeván Endre, élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár és munkatársainak útjai, amelyeknek köszönhetően 16,6 millió közforintért felügyelték külföldön az élelmiszerláncokat. Az pedig külön gyönyörű, hogy V. Németh Zsolt és kísérete 10,5 millió forintért fejlesztett vidéket külföldön, többek közt a vidékfejlesztésben megkerülhetetlen Luxemburgban.

A NEFMI-nél pedig Szőcs Géza szereti leginkább, ha nincs Magyarországon, hazánk számára nélkülözhetetlen fontosságú útjai eddig 7 millió forintba kerültek az adófizető polgároknak. Kövér László viszont nemzeti ünnepünkön, október 23-án hazafias érzülettől vezérelve sürgősen elfoglalta magát 11 000 kilométerre szeretett hazájától Brazíliában. Schmitt Pál pedig lelkesen szórta a közpénzt Vanuatu és Togó között értékelhetetlen hatékonysággal, de ezt már megszoktuk tőle.

Külön öröm, hogy Orbán Viktor nem annyira kedvelt személyiség a világban, ezért jóval kevesebbet utazik, mint a korábbi miniszterelnökök (hacsak nem futballmeccsről van szó, mert akkor szégyenérzet nélkül hagy ott nemzeti sorskérdésekről döntő tárgyalásokat). Legalább így spórolhatunk rajta, bár beszedi ezt tőlünk 10 000 százalékos kamattal a dilettáns gazdaságpolitikája miatt egyre több és durvább méretben kivetett adóinak köszönhetően.

Talán ezért is gondolják sokan e hazában, hogy Isten tartsa meg az unortodox gondolkodásmódjukat, és ennek szellemében mihamarabb csak oda útra fizessék be a teljes Orbán-kormányt, mondjuk egy Pápua új-guineai önkormányzati és az unortodox gazdaságpolitikai konferenciára. Az se baj, ha sikert aratnak az elméletükkel és ott tartják őket pár évtizedre.

Török Zsolt,
szóvivő