mszp.hu | Belföld
2024. május 13. 15:29

Hogyan beszélhet a kormány gyermekvédelemről, miközben egyetlen ellenzéki javaslatot sem támogat?

Hogyan beszélhet a kormány gyermekvédelemről, miközben egyetlen ellenzéki javaslatot sem támogat?
A kormány ugyan azt ígérte, meg fogja hallgatni, és figyelembe veszi az ellenzék részéről érkező módosító javaslatokat a gyermekvédelmi törvényhez, ám a számos indítvány közül egyet sem építettek be a törvénybe. Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője, társelnöke, a parlament hétfői napján interpellációjában arra kereste a választ, miért nem támogatja a kormány az ellenzék érdemi javaslatait a gyermekvédelem területén.

Az MSZP egyetért azzal, hogy meg kell védeni a gyermekeket, meg kell erősíteni a gyermekvédelmi rendszert, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gyermeket ne érhesse semmilyen bántalmazás, visszaélés, különösen pedig meg kell előzni a szexuális abúzus minden formáját. Komjáthi Imre elmondta, a gyermekvédelmi törvénymódosító csomagban számos olyan problémát nem kezel a kormány, melyekre hatalmas szükség lenne. Így a személyi és tárgyi erőforrásokat sem rendezik, nem építették be a szakmai szervezetek komplex javaslatait, valamint nem esik szó a forrásokról sem. Nincs szó ágazati béremelésről, a gyermekvédelem forrásainak növeléséről, ahogyan a gyermekes családok támogatásának emeléséről sem. Az MSZP társelnöke kiemelte, a gyermekek védelméhez és a családok megerősítéséhez nagyobb támogatásra van szükség mind szakmai oldalon, mind pedig a családok esetében.

Az MSZP mindezek érdekében számos módosító javaslatot benyújtott, szerintük ugyanis a gyermekek védelme érdekében szükségesek ezek a módosítások. Akormánypárti képviselők is úgy nyilatkoztak korábban, hogy nyitottak minden javaslatra, s a viták során megköszönték a szakmai hozzászólásokat.

Az MSZP előírná, hogy a jelzési kötelezettséggel érintett egyetlen személy hallgatása se maradjon következmény nélkül, mindenkire egyformán vonatkozzon a jelzés elmulasztásáért járó szankció, büntetés. Ezt a képviselőkre is kiterjesztenék, hiszen, mint közbizalmat élvező szereplők, nem bújhatnak ki a felelősség alól az ügyek elhallgatásával, szőnyeg alá söprésével.

Az MSZP kezelné a benyújtott javaslat egyik legnagyobb hiányosságát, az ugyanis nem tartalmazza a szükséges anyagi forrásokat. Márpedig megfelelő, és elégséges pénzügyi háttér nélkül nincs valódi gyermekvédelem, ahogyan a családoknak is több támogatást kell adni. 

A Fidesz-KDNP képviselőinek a gyermekvédelem valójában annyira fontos, hogy a gyermekvédelmi csomaghoz beadott egyetlen ellenzéki javaslatot sem támogatták a Népjóléti Bizottság ülésén, hasonlóan Fülöp Attila államtitkárhoz, aki szintén nem támogatta a javaslatokat.

Komjáthi Imre társelnök mindezekre tekintettel az kérdezte, miért nem támogatja a kormány az ellenzék szakmai, érdemi javaslatait, amelyek valódi gyermekvédelmi intézkedéseket tennének lehetővé.

Kapcsolódó párttagok