Belföld | menza gyermekétkeztetés
2012. november 18. 14:50

Hogyan kapnak ételt a gyermekeink?

A kormány azt ígérte, szeptemberre rendbe rakja a gyermekétkeztetés kérdését. Most november van.

Az ÁNTSZ szerint Magyarország táplálkozással összefüggő egészségügyi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak az EU-ban. Az ÁNTSZ ezért országos programot indít, hogy hazánkban megújuljon a közétkeztetés.

Az ÁNTSZ két éve Békés megyében indított programot a közétkeztetésért. Ezt most országossá kívánják tenni. A cél, hogy a gyermekek egészségesen, változatosan, helyi alapanyagokból táplálkozzanak. A kezdeményezéssel egyetértünk, ám nem látjuk a szándékot a probléma tényleges megoldására.

A módosító indítványokból kirajzolódik, milyen hétköznapi kérdésekre nem gondolt az oktatási kormányzat, például: kié legyen a menza? Mi történik, ha az állományban foglalkoztatott konyhai dolgozót az önkormányzat alkalmazottjának kell helyettesítenie? Vagy megoldja az étkeztetést az állami intézményfenntartó, vagy pedig megállapodást köt az önkormányzattal. Ha utóbbi működteti a menzát, jogosult lesz hozzájárulást kérni más településektől, melyeknek gyermekei az ő menzáját veszik igénybe.

Kaotikus lesz a helyzet, aminek egyedüli vesztese a gyermek, aki nem tud majd naponta legalább egyszer meleg ételt enni.

A kormány azt ígérte, szeptemberre rendbe rakja a gyermekétkeztetés kérdését. Most november van! Két éve csak ígéretekkel etetik a választópolgáraikat!

Addig tartjuk napirenden a kérdést, amíg megnyugtató választ és megoldást nem találnak!

Simon Gábor,

az MSZP elnökhelyettese

Bangóné Borbély Ildikó,

az MSZP országos elnökségi tagja