Hogyan lehet növelni az egyetemek hozzájárulását a tudományos kutatáshoz és az innovációhoz?

Az Európai Bizottság Közös Kutatási Központja által rendezett konferencia egyik előadója, Herczog Edit, EP-képviselő Európa számos tudományos centrumának vezetőjével, illetve neves professzorokkal egyeztetett a kutatás-fejlesztés jelen helyzetéről és jövőjéről.

A konferencia célja, hogy az egyéni tapasztalatokat megosztva rávilágítsanak a hasonló problémás pontokra a saját tudományos munkájuk területén. A résztvevők egységes álláspontot képviseltek abban, hogy az európai kis és középvállalkozások a technológiai transzfer révén kulcsszereplői az Európa tudományos kutatóközpontjai által végzett kutatásnak és innovációnak. Kifejezték továbbá, hogy a jövőbeni nagyobb hozzájárulás kulcsa a tudásmenedzsment fejlesztése, amely egyrészről magukon az egyetemeken múlik, másrészről a nagyobb pénzügyi támogatásban rejlik.
 
Herczog Edit a jelenlegi költségvetési tárgyalásokra utalva kifejtette, hogy jelenleg a „sport és a diéta éve van”: Kevesebb pénz jut az uniós kutatás-fejlesztés és innováció támogatására. Azonban az egyetemeken a tudás hatékonyabb kiaknázásával, majd eredményes tudásmenedzsment révén annak profittá változtatásával, illetve sikeres technológia transzferrel növelni lehet azon innovatív ötletek számát, amelyek nyereségessé tehetik Európa kis és középvállalkozásait.