mszp.hu | Belföld
2022. március 19. 17:39

Hogyan repülhetett át rajtunk egy robbanóanyagot szállító drón?!

Hogyan repülhetett át rajtunk egy robbanóanyagot szállító drón?!
Hallgat a kormány: hogyan repülhetett át rajtunk – Szabolcson és Tolnán át – egy robbanóanyagot szállító drón?!

A Honvédelmi bizottság fideszes elnöke is futva menekül: indoklás nélkül mondta le a bizottság pénteki ülését.

Április 3-a után, az Egységben Magyarországért új kormánya alatt nem fordulhat elő többé, hogy idegen harci repülőgépek háborítatlanul repkedjenek hazánk, sőt, egész konkrétan a Paksi Atomerőmű felett – mondta el Harangozó Tamás, az Egységben Magyarországért Tolna megye 1-es számú országgyűlési választókerületben indított képviselőjelöltje és Vadai Ágnes, a DK alelnöke, mindketten a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagjai péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Mindössze egy honvédelmi bizottsági ülésünk volt, mióta kitört a háború. A magyar kormány, a Magyar Honvédség, illetve a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium vezetése, valamint a rendőri, idegenrendészeti és egyéb szervek vezetői egyetlenegyszer érezték úgy egy szomszédos háború alatt, hogy a Magyar Országgyűlésbe be kéne jönniük és el kéne mondaniuk, milyen információik vannak, mire kell számítani, hogy van felkészülve Magyarország ezekre a kérdésekre. És akkor a menekültáradatról még nem is beszéltünk…” – emlékeztetett Harangozó Tamás.

Elmondta, a bizottság fideszes, kinevezett elnöke, Kósa Lajos azt ígérte, hogy a szomszédban kialakult háborús helyzet miatt hetente összehívja a Honvédelmi bizottságot, de most, a drón-ügy után, mégis mélyen hallgat a kormány.

Vadai Ágnes hozzátette, a drón-ügy önmagában megérne egy ülést, hiszen erről a fideszes kormánnyal szemben csak a horvátok számoltak be, noha az Szabolcstól Tolnáig a fél országon átrepült.

„Én szekszárdi vagyok; Szekszárdon indulok képviselőjelöltként, ami nem egészen 30 kilométerre van Pakstól” – emlékeztetett Harangozó. „Megnyugtató helyzet az, hogy másfél hete a magyar emberek nem tudják, hogy 40 percig kóválygott-e Magyarország légterében egy robotrepülő, ami nagy valószínűséggel meghibásodott és lezuhant?” – tette fel a kérdést.

„Arra kérünk választ az állampolgáraink nevében, hogy ugye az nem fordulhat elő, hogy még egyszer egy ilyen robotrepülő berepül Magyarország fölé és ahol gondol egyet, ott leesik!” – jelentette be a tolnai jelölt egyben azt is, hogy újra kezdeményezi az ellenzék a bizottság újbóli összehívását.

A szocialista politikus elmondta, kedden személyesen a határon járt és azt tapasztalta, hogy csak a civilek dolgoznak, a kormány nem tudja kezelni a több százezres menekültáradatot, és jelenleg a honvédelem is romokban áll.

Kérdésre, hogy a NATO-nak is mostanában változtak a légvédelmi protokolljai, Vadai Ágnes leszögezte, „a magyar légtér szuverenitásának védelme a magyar honvédség alapvető feladata: a NATO-tól függetlenül ez a magyar honvédelmi tárca felelőssége. (…) Nem véletlen, hogy egy hete semmilyen interjút nem adnak ebben az ügyben, nem nyilatkoznak és még a bizottsági ülést is elhalasztották” – emelte ki Vadai.

Reagálva arra, hogy a DK politikusa megjegyezte, a kormány nem tudta eddig cáfolni azon felvetését, hogy még a magyar Gripenek se szálltak fel, amikor a drón hazánk felett illetéktelenül átrepült, Harangozó hozzátette: „Ezzel az üggyel kapcsolatban nem tudtak mit mondani. A következő nap a szerb repülőgépes meg egyéb más ügyben kiadtak egy közleményt, hogy akkor felszálltak a Gripenek és ott nem találtak semmit” – hangsúlyozta a Honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s tagja, az Egységben Magyarországért képviselőjelöltje.

Koltai Imre emlékére

2022-10-01 13:05

Kapcsolódó párttagok