Hogyan tovább a görög elnökség alatt?

Az Európai Parlament január 15-i strasbourgi plenáris ülésén a 2014. január elsejétől kezdődő görög uniós elnökség programját vitatta meg.

A program a növekedésre, a foglalkoztatásra, a társadalmi kohézióra és az Európai Unió demokratikus elszámoltathatóságára helyezi a hangsúlyt. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy Európát újra igazságos és szociális mederbe tereljük, valamint visszanyerjük az európai polgárok bizalmát.
 
Gurmai Zita elmondta, különösen örül, hogy a kitűzött, nagyra törő célok egyike a nemek közötti egyenlőség. Ez különösen fontos az Európa 2020 stratégia félidős felülvizsgálata kapcsán. A nemek közötti esélyegyenlőség biztosítása érdekében. pontosabb mutatókra és ambiciózusabb, hatékonyabb, átfogó stratégiára van szükség.
 
A képviselő reméli, hogy a tervezett, nők elleni erőszak témájában megrendezendő, magas szintű konferenciát követően, konkrét intézkedések is születnek majd. A görög elnökség elkötelezettségét fejezte ki, hogy az európai politikai pártok finanszírozásának átláthatóbbá tételével kapcsolatban lezárja a tárgyalásokat. Ebben Gurmai Zita árnyékjelentéstevőként vesz részt. Remélhetőleg az utolsó, háromoldalú tárgyalás során elért megállapodás megkönnyíti az elkövetkezendő tárgyalásokat és még az európai parlamenti választások előtt megállapodás születik.