Belföld, Külföld | Írország közlemény
2012. november 05. 23:43

Hogyan tovább az ír elnökség alatt?

Az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságának delegációja november 5. és 6. között Dublinban tartózkodik, ahol több országos hivatal és szervezet vezetőivel is találkoznak Írország soron következő, 2013. január elsejétől kezdődő uniós elnöksége kapcsán. Az öttagú delegációnak dr. Gurmai Zita , az Alkotmányügyi Bizottság alelnöke, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke is tagja.

Az európai parlamenti képviselők a hétfői nap során találkoztak Eamon Gilmore külügyekért és külkereskedelemért felelős miniszterelnök-helyettessel, majd ezt követően kerekasztal beszélgetésen vettek részt Írország Európai Unióban betöltött szerepéről. A nap zárásaként pedig az ír Legfelsőbb Bíróság tagjaival tanácskoztak. Dr. Gurmai Zita a hivatalos találkozók mellett megbeszélést folytatott az Ír Munkáspárt Nőtagozatának vezetőségével is.

A tanácskozáson szóba kerültek a nőket érintő legfontosabb európai témák, amelyeket az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete is kiemelt jelentőséggel kezel. Így többek között beszéltek a Viviane Reding biztos által támogatott – és az azt megelőzően az Európai Parlament által nagy többséggel megszavazott – női kvótáról a vállalatok ellenőrző szervezeteiben, a nők szexuális és reproduktív egészségügyi jogaiért vívott harcról, a nőket érő erőszak elleni küzdelemről. Dr. Gurmai Zita emellett kiemelte, hogy fontosnak tartja, hogy a nemek közötti egyenlőségért vívott harcot az Ír Elnökség is kiemelten kezelje, ugyanis a gazdasági, szociális és pénzügyi válság ellenére sem szabad hagyni, hogy ezen a területen visszalépések történjenek.

A keddi nap során a delegáció többek között megbeszélést tart az Európai Polgári Kezdeményezésről, amely rendelet elfogadásában dr. Gurmai Zita az Európai Parlament részéről jelentéstevőként vett részt. A Lisszaboni Szerződés által létrehozott intézmény segítségével az Európai Unió polgárainak először nyílik lehetőségük jogszabály megalkotását kezdeményezni az Unió hatáskörébe tartozó területeken. A képviselő szerint elégedettek lehetünk, hiszen 2012. április elsejei bevezetése óta is már 22 kezdeményezés érkezett a Bizottsághoz. Ez a mennyiség egyértelmű jele annak, hogy az Unió polgárai közvetlenül is részt akarnak venni az európai vitákban és a Polgári Kezdeményezés egy régóta várt eszköze a részvételi demokráciának.